ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΥΓΟΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η πιο σκληρή αντιπολίτευση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η πρώτη σύζυγος του Χριστίνα Ρασσιά. Με το βιβλίο της «10 χρόνια σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου» που κυκλοφόρησε το 1992, επιχείρησε να καταρρίψει σχεδόν όλους τους μύθους που τον συνόδευαν. Και πρώτα –πρώτα το μύθο του Δον Ζουάν.

«Ένα πράγμα που μ' έκανε τότε να διστάσω να πω τις απόψεις μου για τον Ανδρέα ήταν η φήμη που αποκτούσε στην Ελλάδα σαν Δον Ζουάν, που συνεχώς μεγάλωνε στα χρόνια που ακολούθησαν και που μου φαινόταν εντελώς ξένη προς τον χαρακτήρα του. Όλα τα χρόνια που ήμασταν μαζί δεν είδα σ' αυτόν κανένα χαρακτηριστικό εραστή....».

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ παντρεύτηκε την Ρασσιά το 1941 και την χώρισε το 1951, τουλάχιστον τρία χρόνια μετά τη γνωριμία του με την δεύτερη σύζυγο του Μαργαρίτα. Παρ' ό,τι ψυχίατρος, η Ελληνοαμερικανίδα από τη Λακωνία, όπως αναφέρει στο βιβλίο της, άργησε πολύ να τον καταλάβει.

Στο τέλος, δήλωσε βέβαιη ότι ο Ανδρέας δεν είχε καμιά σχέση μ' αυτό που έδειχνε στον πολύ κόσμο: «Όσο για τον χαρακτήρα του Ανδρέα, χρειάστηκα πολλά χρόνια να τον αναλύσω ικανοποιητικά. Και ο πραγματικός Ανδρέας Παπανδρέου δεν μοιάζει καθόλου με τη δημόσια εικόνα που τόσο προσεκτικά έχει καλλιεργήσει από τότε που εγκατέλειψε τη φιλόδοξη ακαδημαϊκή καριέρα του προκειμένου να γίνει πολιτικός και οξύς πολέμιος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Ρασσιά περιγράφει με πολύ μελανά χρώματα τη δεκαετή συνύπαρξη της με τον Ανδρέα, εξηγώντας παράλληλα γιατί έμεινε κοντά του. «Όταν απαντώ ότι ο γάμος μου μαζί του ήταν σκέτη καταστροφή, δείχνουν να δυσπιστούν. Αν ήταν τόσο απαίσια τα πράγματα, με ρωτούν, τότε γιατί έμεινα μαζί του δέκα ολόκληρα χρόνια; Για τρεις ολόκληρες δεκαετίες έψαχνα μέσα μου να απαντήσω σ' αυτή την ερώτηση. Κατά ένα μέρος, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ο Ανδρέας ήρθε στη ζωή μου βρισκόμουν σε αδιέξοδο και δεν έβλεπα άλλη οδό διαφυγής, εκτός από τον γάμο...».

Η Χριστία Ρασσιά περιγράφει στο βιβλίο της και την τελευταία φορά που μίλησε με τον Ανδρέα: «Καθόλου δεν έδινε την εντύπωση του μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Η Μαργαρίτα είχε μόλις γεννήσει το πρώτο τους παιδί, έναν γιο που ονόμασαν Γιώργο, και έδειχνε εντελώς πνιγμένος από τις ευθύνες για το μεγάλωμα ενός νεογέννητου...».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε σα σήμερα 23 Ιουνίου, το 1996, και σίγουρα προσφέρεται για ψυχογραφικές προσεγγίσεις. Σε ποιο βαθμό η ανευθυνότητα που τον χαρακτήριζε στην προσωπική ζωή, επηρέασε τον σταρχιδισμό του στην διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ''ΜΑΘΗΜΑ'' ΒΙΣΣΗ ΣΤΗΝ ΝΑΤΑΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥ