ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΥΧΑ ΣΑΡΚΩΔΗ ΧΕΙΛΙΑ

 

Ο ορισμός του σταρ. Μικ Τζάγκερ, ο φοβερός και τρομερός χαρισματικός μουσικός της rock. Ο ορισμός του αιώνιου σταρ. Κατασκεύασε ο ίδιος τη δημόσια εικόνα του όπως τη γούσταρε και αφού είχε αντιληφθεί τι ζητούσε η δεύτερη μεταπολεμική δεκαετία.
Οι Beatles είναι κυριλάτοι. Στίχοι για την αγάπη, τον έρωτα, με ευαισθησία και ρομαντισμό, γρήγορα γίνονται αποδεκτοί παρ ό,τι φέρνουν το καινούργιο, και πριν μπολιάσουν στη μουσική τους την αμφισβήτηση, την επανάσταση, το κάτι άλλο. Οι Rolling Stones είναι η πρόκληση, η άρνηση, η κατά μέτωπο επίθεση σε κάθε μορφή κοινωνικής σύμβασης.

Γράφω αυτές τις αράδες με αφορμή ότι σα σήμερα 26 Ιουλίου, το 1943, γεννήθηκε ο Michael Philip Jagger. Ο αρχηγός των Rolling Stones.Το φαινόμενο. Το χωρίς προηγούμενο.

Ήταν ένα συνεσταλμένο παιδί και στα 18 του βρέθηκε φοιτητής στο London School of Economics, δηλαδή στο πανεπιστήμιο που παράγει τους τεχνοκράτες της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και τους περισσότερους υπουργούς οικονομικών στις ευρωπαϊκές και αφρικάνικες χώρες. Δεν έγινε golden boy της πολιτικής και της οικονομίας ο αλητόμαγκας, άλλωστε παράτησε τις σπουδές και αφοσιώθηκε στο γκρουπ. Για ποιο λόγο να τελειώσει το πανεπιστήμιο; Μήπως να μάθει να μετράει τα φράγκα που κέρδιζε με τους Rolling Stones; Είναι ο πλουσιώτερος της rock μετά τον Elton John και τον Paul McCartney.

Όταν τον είχε πρωτοσυναντήσει ο μακαρίτης Ρούντολφ Νουρέγιεφ τον ζήλεψε! Τόσο κοκκαλιάρης ο Μικ Τζάγκερ, ούτε ίντσα λίπους επάνω του. Χυδαία κορμοστασιά, πρόστυχα χείλη φουσκωμένα και όλα τα άλλα προσαρμασμένα να υπηρετούν επικοινωνιακά την καρτουνίστικη φιγούρα του. Κίνηση, σώματος και χεριών, βλέμμα θρασύ, προκλητικό, πεζοδρομιακό, ακόμα και την προφορά του τη διαμόρφωσε σα να ενσάρκωνε στη σκηνή του θεάτρου ένα ρόλο.

Μη σταθούμε στις σχέσεις του με διάσημες κυρίες, στους γάμους του, στα παιδιά που ξεπέταξε με διάφορες γυναίκες. Αναφέρω μόνον ότι ο αποδυριάκιας πριν 30 χρόνια είχε γράψει διατριβή περί κραιπαλισμού με αφορμή τον Τζάγκερ. Ο κραιπαλιστής. Ο έχων δοκιμάσει τα πάντα. Έτσι τον κόβω. Αποκλείεται να μην πήγε και με άνδρες.

Σα φωνή. Ο ηθοποιός! Ο ερμηνευτής. Τραγουδάει με την κολασμένη του ψυχή. Τονίζει κάθε γράμμα, κάθε συλλαβή, με εντελώς προσωπικό ύφος. Τα δίνει όλα, με βία και σαρκασμό, στα σκληρά κομμάτια, αλλά είναι θεός και στα blues.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ