Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤA... FAKE NEWS

 

Το σύμπαν έπεσε πάνω στον περίεργο τρομοκράτη των διεθνών ΜΜΕ, τον πασίγνωστο πλέον Τομάσο Ντε Μπενεντέτι, που για μια φορά ακόμα τα διέσυρε. Απέδειξε στην πράξη, όχι με λόγια ότι τα μέσα, μάλιστα παγκόσμιας αναγνώρισης, λειτουργούν με ανευθυνότητα. Αναξιόπιστα. Πρόχειρα. Κάτι Associated Press και Washington Post και άλλα βαρύγδουπα είναι της πλάκας. Της ξεφτύλας. Όποιος θέλει, όποτε θέλει, με ό,τι θέλει να περάσει, τα χρησιμοποιεί.

Η κουβέντα για τη ψεύτικη είδηση, ότι πέθανε ο 85χρονος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς (φώτο) που ζει στο Παρίσι. Έκανε το γύρο του κόσμου. Γιατί; Επειδή τα μήντια παίζουν τυφλά. Παπαγαλίστικα. Πουλάνε μούρη αναμεταδίδοντας τα ίδια και τα ίδια χωρίς να ελέγχουν τα νέα, χωρίς να τα διασταυρώνουν. ''Α, έτσι είσαστε;... , ε, τότε θα σας δείξω, παλιομασκαράδες!''. Κάπως έτσι σκέφτηκε ο Ιταλός καθηγητής, ο ψευτοδημοσιογράφος Τομάσο Ντε Μπενεντέτι, ο οποίος άρχισε να γράφει από το μυαλό του συνεντεύξεις με πρόσωπα που ποτέ δεν είχε συναντήσει.

Οι ιταλικές εφημερίδες, όμως, δημοσίευαν τις φανταστικές και. με... αποκαλύψεις συνεντεύξεις του Μπενεντέτι με τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, τον Δαλάι Λάμα, τον Λεχ Βαλέσα, τον Πάολο Κοέλιο, τον Φίλιπ Ροθ. Και από άλλους διάσημους συγγραφείς, νομπελίστες, παγκόσμιες προσωπικότητες οι οποίες κάνουν κριτική στον Ομπάμα, στον Σαρκοζί, στον άλλον της Βορείου Κορέας. Και μετά ο μόρτης πλάκωσε τα fake news με tweets για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο και του Πέδρο Αλμολδοβάρ.

Και δεν έμεινε εκεί. ''Πέθανε'' και τον Πάπα της Ρώμης. Μέχρι που ήρθε η σειρά του σπουδαίου Κώστα Γαβρά, μέσα από το λογαριασμό φρεσκοϋπουργίνας του Τσίπρα.

''Το Twitter είναι αποτελεσματικό στους θανάτους'' είχε πει το 2014 στην Guardian ο Τομάσο Ντε Μπενεντέτι και υποστήριξε πως «τα κοινωνικά δίκτυα είναι η πιο ανεπιβεβαίωτη πηγή πληροφόρησης στον κόσμο, αλλά τα μέσα ενημέρωσης τα πιστεύουν γιατί έχουν ανάγκη την ταχύτητά τους».Τα ψεύτικα tweets γίνονται ολοένα και συχνότερα και, παρά τις προσπάθειες του Twitter που προσθέτει ειδική ένδειξη στους επιβεβαιωμένους λογαριασμούς διασημοτήτων, εξακολουθούν να υπάρχουν χρήστες που πέφτουν στην παγίδα.

Τελικά. Όταν τα μαϊμού νέα, τα fake news ξεβρακώνουν τα ΜΜΕ, τότε υπηρετούν τη δική τους... αλήθεια. Ότι είναι ψεύτικα τα μήντια και απέναντι τους ο κόσμος χρειάζεται να είναι τουλάχιστον επιφυλακτικός.


Διαβάστε ακόμα:

ΝΑ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΛΕΣΒΙΑ!... , ΝΑ, ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΧΕΙ ΕΡΑΣΤΗ!...