ΟΣΟ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΙΑ

 

Με αφορμή το θάνατο τέτοια μέρα 29 Νοεμβρίου, το 2015, του 95χρονου δημοσιογράφου Κώστα Νίτσου, μία κουβέντα. Έχουμε και μεγάλους. Αυτό έχω να γράψω.

Ζούμε ανάμεσα σε σκουπίδια, σε φτηνούς και σαχλαμάρες, όμως στον τόπο μας δεν κατεβάσαμε ακόμα ρολά. Οι μεγάλοι, οι πολύ σπουδαίοι ναι μεν κρατιούνται στο περιθώριο, όμως υπάρχουν. Και τη δουλειά τους κάνουν, δηλαδή οι ίδιοι αποτελούν ύλη, υλικό σ' όσους θέλουν να τους εισπράξουν, αν βέβαια έχουν την αγωνία και την καύλα γνώσης και ζωής.

Δεν ακουμπάω καθόλου το ότι ο Κώστας Νίτσος ήταν αντιστασιακός στους Γερμανούς επί κατοχής, και στους Έλληνες αξιωματικούς επί χούντας. Το ότι είχε βραβευθεί με το μετάλλιο τάδε, που αποτελεί μέγιστη τιμή, από την Ένωση Συντακτών (στη φώτο ο Νίτσος διευθυντής της εφημερίδας που έβγαζαν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι στην απεργία τους ενάντια στους ιδιοκτήτες-εκδότες).

Ο Κώστας Νίτσος ήταν από το 1961 ο δημιουργός και εκδότης του περιοδικού «Θεάτρο» στο οποίο «θήτευσε» ως αναγνώστης, μαθητής ακόμα του γυμνασίου, ο αποδυτηριάκιας. Τεράστιο πράμα το «Θέατρο». Υψηλής αξίας πολιτιστική και δημοσιογραφική κατάθεση. Μοναδική έκδοση για την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει ελληνικό θέατρο χωρίς ελληνικό έργο». Το διάβασα στο «Θέατρο», με την υπογραφή του Κώστα Νίτσου.

Ελληνικό θέατρο, μας είπε ο άνθρωπος, είναι το ελληνικό θεατρικό έργο. Το αρχαίο θέατρο, οι τραγωδίες, οι κωμωδίες δεν έμειναν στην αιωνιότητα επειδή είχαν καλό σκηνοθέτη, σκηνογράφο, χορογράφο, συνθέτη, ηθοποιό. Το θεατρικό κείμενο είναι.

Σήμερα, το ελληνικό θέατρο δεν είναι οι Έλληνες ηθοποιοί, οι Έλληνες επιχειρηματίες αιθουσών, σκηνοθέτες, ενδυματολόγοι. Το έργο είναι. Μ' άλλα λόγια, αυτό είπε ο Νίτσος.

Πέρα απ’ αυτό. Με το μηνιαίο «Θέατρο» μας γνώρισε Άλμπυ και Ιονέσκο, Αρτώ και Λόρκα, Στανισλάβσκι και Μπρέχτ.

Ο Κώστας Νίτσος γεννήθηκε το 1920 στην Άρτα και πήγε στη νομική. Πριν από τα 20 του άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Για χρόνια διευθυντής της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας, τα Νέα, έδωσε χώρο στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, ιδιαίτερα το θεατρικό. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Έφη Ροδίτη.

«Αν δεν υπήρχε ο Νίτσος, τα τραγούδια μου δύσκολα θα έφταναν στον λαό». Το είπε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Μεγάλος ο Νίτσος. Όσο αναπνέει ο Παρθενώνας θα γεννιώνται μεγάλοι στο μπουρδέλο.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΣ, ΟΥΤΕ ΚΥΡΙΑ