ΤΙ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΤΙ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΣ

 

Έχουν γυριστεί περισσότερα από 170 ''χριστουγεννιάτικες'' ταινίες. Ταινίες με θέμα μία απίθανη ιστορία καθημερινότητας την περίοδο των Χριστουγέννων. Ιστορία απίθανη, βέβαια, διότι Χριστούγεννα είναι, γιορτή θρησκευτική, άρα περισσότερο από ποτέ κολλάει το ουρανοκατέβατο. Το φανταστικό. Το εξωπραγματικό. Που γίνεται αληθινό, χειροπιαστό λόγω… Χριστουγέννων.

Ένας μπαμπάς πεθαμένος επιστρέφει ως... χιονάνθρωπος για να πει στο γιο του νόημα των Χριστουγέννων. Να, μία «χριστουγεννιάτικη» ιστορία. Δεν θα πει το ''μυστικό'' η ζωντανή μαμά στον πιτσιρικά, ούτε ο ιερέας της ενορίας. Το παιδί θα πάρει πρέφα τη δουλειά από τον… χιονάνθρωπο. Σκέπτομαι κι εγώ να γράψω σενάριο με βατραχάνθρωπο, στο ίδιο περίπου story.

Σε μία άλλη ταινία μία κυρία χάνει την πίστη της, αλλά ένας άγγελος της δείχνει το δρόμο να τη ξαναβρεί, τις ημέρες των Χριστουγέννων, βέβαια. Άλλη ταινία; Άνδρας και γυναίκα γνωρίζονται παραμονή Χριστουγέννων, ερωτεύονται,όμως κάτι απρόοπτο προκύπτει και χάνονται. Μετά από χρόνια ξαναβρίσκονται και δεν ξαναχάνονται. Το κάνουν κι αυτό τα Χριστούγεννα.

Άλλη ταινία. Golden boy της Wall Street, άγαμος, ποτέ του δεν πέρασε οικογενειακά τα Χριστούγεννα, δεν έχει άλλη σκέψη από το να κερδίζει χρήματα. Κάτι γίνεται κι όλα αλλάζουν στη ζωή του, κάποια Χριστούγεννα.

Δεν μ’ ενδιαφέρουν οι χριστουγεννιάτικες ή πρωτοχρονιάτικες και πασχαλινές ταινίες. Τρελαίνομε για σινεμά και θα δω την καλή ταινία, και θα την ξαναδώ, είτε είναι χριστουγεννιάτικη, είτε αστυνομική, με ήρωα π.χ. ιερέα δολοφόνο. Δεν κατηγοριοποιώ τις ταινίες. Δεν θα πω χριστουγεννιάτικη π.χ. το Μόνος στο Σπίτι (Home Alone) του 1990, επειδή στην ταινία οι γονείς του τότε δεκάχρονου Macaulay Calkin όταν καβάλησαν το αεροπλάνο διεπίστωσαν ότι τον ξέχασαν μοναχό του στο σπίτι παραμονές Χριστουγέννων. Ή την άλλη ταινία με δυο άγνωστα κορίτσια, μια Αγγλίδα και μια Αμερικάνα, που κάνουν τράμπα τα σπίτια μέρες Χριστουγέννων και, επιτέους, βολεύονται γκομενικά (Στη φώτο από την ταινία οι Κάμερον Ντιάζ και Τζουντ Λω).

Διαβάστε ακόμα:

ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑΝ ΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ ΣΕ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ