ΨΟΦΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΧΑΒΑΛΕ

 

Αμολάνε το ψέμα τους οι εφημερίδες κάθε πρωταπριλιά και την επόμενη βέβαια, στις 2 Απριλίου, το παίρνουν πίσω. Καμιά αντίρρηση.
Πες μου ένα ψέμα. Δεν κάνει κακό ένα αθώο ψέμα. Δεν θα μου χαλάσει την ημέρα, δεν θα μου σκοτεινιάσει το μυαλό. Μη με εξαπατάς, όμως, με τη δικαιολογία ότι… τηρείς το έθιμο, ότι είσαι …παραδοσιακός. Και προσοχή! Μιλάω για ψέμα, μάλιστα για αθώο, για άκακο ψέμα. Δεν μιλάω για παραμύθι. Άλλο το ψέμα, άλλο το παραμύθι που κουβαλάει την πουστιά, την απάτη. Και μη μπερδεύουμε το παραμύθι του παππού στον εγγονό, με τη δολιότητα των πολιτικών και των ΜΜΕ.

Το ψέμα έχει τη χάρη του. Την τέχνη του. Απαιτείται διακριτικότητα, όχι χοντράδα. Να με δουλέψεις ναι, όχι να με προδώσεις εμένα τον τον πολίτη, τον αναγνώστη. Όχι στην παγκόσμια ημέρα του ψέματος να με... πληροφορήσεις π.χ. ότι ''Βυθίστηκε το «Σισμίκ» στην Τένεδο''. Έχουν γραφτεί τέτοια τερατώδη. Ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό βούλιαξε το τούρκικο ωκεανογραφικό σκάφος.

Από την άλλη έχεις και τους μαλάκες που βρίσκουν την ευκαιρία. Πρωταπριλιά, σου λένε, και άντε να κάνουμε την πλάκα μας. Καλούν για ανύπαρκτες φωτιές τα τηλεφωνικά κέντρα της Πυροσβεστικής. Έχουν συμβεί και αυτά. Κάποιοι θέλουν ξύλο. Να τους βαράνε με κάλτσες βρεγμένες γεμάτο άμμο στα γυμνά τους οπίσθια.

Από τον 15ο αιώνα ξεκίνησε αυτή η ιστορία στην Γαλλία όταν όσοι δεν αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή του βασιλιά και εξακολουθούσαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την πρώτη Απριλίου, όπως ίσχυε μέχρι τότε, όχι την πρώτη Ιανουαρίου, έγιναν αποδέκτες κοροϊδευτικών δώρων. Έτσι, κάπως έτσι άρχισε το κοροϊδιλήκι με τη «γιορτή» του ψέματος, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σ’ όλο τον κόσμο. Δεν ήθελε πολύ. Ψοφάει ο κόσμος για την πλάκα, το χαβαλέ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ… ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ