ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΚΟΡΟΙΔΟ ΕΠΙΑΣΕ Ο... ΚΟΥΓΙΑΣ

 

Ο Κούγιας ξανακτύπησε. Το κοράκι έδωσε μαϊμού πέναλτυ στον ΟΦΗ και τον κράτησε στην κατηγορία, στο μπαράζ με τον Πλατανιά, και ο δικηγόρος επιτόπου δεν έχασε την ευκαιρία. ''Μαϊμού ήταν και το... πρωτάθλημα της ΑΕΚ, το 2018'' ισχυρίστηκε. Μιλάμε για παίκτη. Για παικταρά. Μιλάμε για το φαινόμενο Κούγιας. Μακράν ο Νο 1 στο κυνήγι της δημοσιότητος, πιο σωστά της προσωπικής προβολής εδώ και τρισήμισυ δεκαετίες τουλάχιστον.

Αυτός είναι ο ιδιότυπος πρωταθλητισμός του 68χρονου Κούγια. Κάνει παιχνίδι μόνος του, δεν έχει αντίπαλο. Κανέναν ανταγωνιστή. Καταγγέλλει τα κακώς κείμενα με προσωπικές επιθέσεις που βγάζουν φωτιές. Κι όποιος του βγει στην κόντρα, ο Αλέξης επανέρχεται πιο καυτός στο β' γύρο.

Είμαι τίμιος, λέει ο Κούγιας. Κι αγαπάω το ποδόσφαιρο. Παίρνει. λοιπόν, άδεια από τη σημαία και δείχνει τα μπρούτζινα μπαλάκια του, αδιαφορώντας αν τον βλέπουν Αρχιμήδη ή μύδι. Ο ίδιος αισθάνεται λαϊκός ήρωας, όχι μαντολάτο, διότι έχει αναλάβει τον ιστορικό ρόλο θανατηφόρου ιού.

Αδιάβαστοι και στημένοι είναι όσοι κατά καιρούς υποπτεύθηκαν τον Κούγια, μέσα σ' αυτούς και ο Μελισσανίδης, ότι πρόκειται περί κωλοτουμπιάρη. Λάθος. Ως καρδινάλιος της μπάλας ο Κούγιας κοπανάει πότε τον έναν, πότε τον άλλον, τους βαρώνους του πρωταθλήματος, Μελισσανίδηδες, Μαρινάκηδες, Σαββίδηδες και σία. Χθες έβγαλε σμικροπέογλου τον τίγρη, κάλπικο μάγκα, γατούλα νιάου νιάου, ούτε καν κεραμιδόγατο.

Όχι, δεν βγάζει γέλιο ο Κούγιας, δεν είναι γελωτοποιός. Ο δημόσιος καταγγελτικός του λόγος είναι πάντα κάργα στη οργή, στο θυμό, με αυστηρότητα και αλήθεια. Βέβαια, κάποιες φορές δίνει την εντύπωση ιλουστρασιόν μπόγια με γαλόνια, κάτι σαν τον Τζων Γουαίην με ύφος Βεληγκέκα που παίζει σε γουέστερν σπαγγέτι, ραβιόλια, κανελόνια κι άλλα σεφιτζήδικα για γκουρμέ.

Ερώτημα. Τι κέρδισε το ποδόσφαιρο από τις χιλιάδες χιλιόμετρα που κατέγραψε ο Κούγιας σε κανάλια και ραδιόφωνα, σε εφημερίδες ηλεκτρονικές κι όχι. Πόσο καλύτερο, πόσο λιγώτερο κομπιναδόρικο έγινε το πρωτάθλημα με τις ατέλειωτες αποκαλύψεις, τις κοινωνικές παρεμβάσεις του.

Τελικά, κι είναι άδικο αυτό για τον Κούγια, οι καταγγελίες του, όλες επώνυμες, όλες αρσενικές και σπαθάτες, έχουν αξία μεταχειρισμένου σόφτεξ, χαρτί τουαλέτας. Γιατί οι φίλαθλοι είναι καφέ σαντάν και οι υπουργοί καφέ τουλούμπα, αμάν αμάν.

Ο Κούγιας τη βιόλα του, όμως. Δεν χαμπαριάζει. Δεν κωλώνει. Δίνει τον αγώνα του. Ακαταπόνητος. Ανεξάντλητος. Σαν το γεράκι από ψηλά τηράει ό,τι σαλεύει στην πιάτσα και ορμάει να το ξεσκίσει. Τransit Gloria Mundi, Η Παγκόσμια Δόξα Παρελαύνει. Και κάντε στην άκρη να περάσει ο Κούγιας.

Μπαμπέσικα πήρε την κούπα η ΑΕΚ. Το είπε ο Κούγιας που αυτός δεν έχασε το πρωτάθλημα, διότι η δική του ΠΑΕ δεν κάνει πρωταθλητισμό. Ο δικηγόρος κολυμπάει με αγαλλίαση νεογέννητης πάπιας μέσα στη χαβούζα του ντόπιου πρωταθλήματος. Επειδή τα ξέρει όλα. Επειδή δεν του ξεφεύγει τίποτα. Και ο Μελισσανίδης τσίμπησε και μπήκε στο γήπεδο του δικηγόρου. Η καλύτερη του Κούγια.

Θα μου πεις να το βουλώσει ο τίγρης; Οπωσδήποτε, ναι. Να του βγάζουν σκάρτο τον τίτλο κι αυτός στη μούγκα; Όποιος ανοίγει μέτωπο με τον Κούγια, του βάζει φαγητό στο στόμα. Έτοιμη μασημένη μπουκιά. ''Θα τον ξεβρακώσω... '' είπε ο Μελισσανίδης. ''Είναι ψυχασθενής, για κλούβα είναι... '' κι άλλα τέτοια χωνευτικά.

Απάντησε ο 68χρονος Κούγιας. ''Ο Μελισσανίδης είναι αντρούκλα, γατούλα, χωρίς μπράβους δεν πάει ούτε στον καμπινέ''. Και, για να κάνουμε ταμείο, ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Απλά ο Κούγιας έδωσε μια ακόμα παράσταση και στο χορικό του παρέσυρε τον συνομήλικο του Μελισσανίδη.


Διαβάστε ακόμα:

ΠΕΙΤΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ, ΜΗ ΜΕ ΛΕΤΕ ΧΟΝΤΡΟ ΕΙΠΕ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ...