ΒΓΑΛΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΕΚΡΟΥ

 

Όταν μιλάμε για κάποιους παικταράδες της αιώνιας Ελλάδος σου ‘ρχεται από την τσαντίλα σου να τραβάς τις τρίχες του κορμιού σου. Ναι, η ελληνική Ιστορία διαθέτει μια πλούσια πινακοθήκη πολύ βαρβάτων ατόμων. Με την ευκαιρία, ότι σα σήμερα 20 Μαϊου το 1769 γεννήθηκε ο Υδραίος γίγας Ανδρέας Βώκος, γνωστός ως Μιαούλης, ο οποίος εκτός των άλλων, στις 18 Φεβρουαρίου το 1828 καθάρισε τις Σποράδες από τους πειρατές, ρίχνω κάποιες πενιές.

Δεν θα υπήρχε κανένα 1821 αν δεν έπαιζαν μπάλα κάποιοι που να το έλεγε η ψυχή τους. Κολοκοτρώνηδες και Καραϊσκάκηδες. Κανάρηδες και Μιαούληδες. Κορίτσια, μιλάμε για τεράστιες ψυχές. Ψυχάρες. Και μεγαλοφυείς!

Καθόλου τυχαίος ναυμάχος, πολεμιστής της θάλασσας ο Μιαούλης της ξεφτυλισμένης Ελλάδος. Ο βασιληάς Όθωνας φρόντισε να ενταφιαστεί ο θαλασσινός ήρωας στο ίδιο ακρογιάλι που είναι ο τάφος του Θεμιστοκλή, του νικητή της Σαλαμίνας, στον προλιμένα του Πειραιά.

Φοβερά πράγματα. Έδωσε κι άλλη παραγγελιά ο Όθωνας: Βγάλτε την καρδιά αυτού του γίγαντα του Μιαούλη από το σώμα του, να την ταριχεύσετε και να την τοποθετήσετε σε αργυρή λήκυθο, αφιέρωμα στο ιστορικό μοναστήρι της Φανερωμένης, που σήμερα είναι ο Καθεδρικός Ναός της Ύδρας.

Να πω τη συνέχεια; Δεν θα σας μείνουν τρίχες.

Η λήκυθος πριν τοποθετηθεί στο μοναστήρι μεταφέρεται στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας, που πριν 45 χρόνια κατεδαφίζεται χωρίς λόγο. Φοβερά πράγματα. Χάνονται κειμήλια, με την ευθύνη του Δήμου αλλά και της Εκκλησίας της Ύδρας. Ντροπής ιστορία.

Διαβάστε ακόμα:

Ορκίστηκε να χύσει το αίμα του