ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

 

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1854. Τι σημαίνει αυτό; Ένα κόμμα να κρατάει τόσα χρόνια, και με την ίδια σφραγίδα να καλύπτει την μία από τις δύο ''πολιτικές'' παρατάξεις. Μιλάμε για τις ΗΠΑ, για την πλανηταρχία. Όχι για τον ''πλανητάρχη'' που πιθανόν να είναι γραφικός, σαχλαμάρας. Ένας Ντόναλντ Τραμπ.

Όταν, λοιπόν, είσαι παγκόσμια εξουσία, όταν έχεις το πάνω χέρι στον πλανήτη, τότε δεν παίζεις με κόμματα του Kαραγκιόζη. Αυτό σημαίνει η ύπαρξη μακροχρόνιων κομμάτων. Η εξουσία υπακούει σε κανόνες σοβαρότητας. Σημαίνει ακόμα ότι τα κόμματα δεν είναι υπόθεση του αρχικομματάρχη. Γι αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες το ένα κόμμα, το Δημοκρατικό ιδρύθηκε το 1828, και είναι συνέχεια εκείνου το 1792, και το άλλο, το Ρεπουμπλικανικό, το 1854 .

Είσαι δικαστής, μπάτσος, τελωνειακός, στρατιωτικός, εφοριακός, εκπαιδευτικός, υπουργός. Δεν κυκλοφορείς σαν τον Χοντρό και τον Λιγνό και τον πράκτορα Θου-Βου. Θα γελάει ο κόσμος μαζί σου.
Ένας πυλώνας του κράτους, της κοινωνίας είναι το κόμμα. Είναι χώρα της πλάκας, όπως η Ελλάδα, εκείνη στην οποία κάθε τόσο μαγειρεύεται ένα καινούργιο κόμμα, ένα νέο πάντρεμα δύο κομμάτων, μία κίνηση των 58, των 69, των 300.

Στις κοινωνίες χωρών που παίζουν στις διεθνείς εξελίξεις το κόμμα είναι όπως η θρησκεία. Δεν αλλάζει, ούτε καταργείται.
Έτσι και στην Αμερική, την πλανηταρχία. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, οι ελέφαντες, που φτιάχτηκε από στελέχη του Δημοκρατικού, ιδρύθηκε πριν 163 χρόνια σα σήμερα 28 Φεβρουαρίου, και όσο υπάρχουν οι ΗΠΑ θα είναι ένα από τα δύο κόμματα. Θες να ασχοληθείς με την πολιτική; Πηγαίνεις σ' ένα από τα δύο κόμματα, δεν φτιάχνεις δικό σου μαγαζί.

Κάτι τελευταίο. Αρχικά το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θεωρούνταν το “αριστερό”, το “λαϊκό”, το “προοδευτικό”, στην πορεία εξέφραζε τη “δεξιά”, τη “συντηρητική” παράταξη.

Διαβάστε ακόμα:

Καταδίκαζαν στη Ρωσία οι καταδικασμένοι