ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΙΣ ΣΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ

 

Μετανόησε, σου λέει. Υπέγραψε αυτό το κωλόχαρτο ότι αποκηρύττεις τη θρησκεία σου, την ιδεολογία σου, το κόμμα σου, την ομάδα σου, τον πατέρα σου. Διαφορετικά θα σαπίσεις στη φυλακή. Στην εξορία. Δεν θα έχεις ζωή.

Φοβερά πράγματα. Δεν γινόντουσαν αυτά μόνον μέχρι τον μεσαίωνα, με την Ιερά Εξέταση του χριστιανισμού. Που σε βασάνιζαν μέχρι θάνατο για να... μετανοήσεις. Και μέχρι χθες στην Ελλάδα γινόντουσαν. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Μια ιστορία που κράτησε και μετά τον εμφύλιο, και επί χούντας.

Τι σημασία να έχει μια υπογραφή μετάνοιας όταν κάποιοι μπινέδες τη ζητάνε με βία. Με εκβιασμό. Κι όμως. Αυτός που υπέγραφε ήταν προδότης, όχι του εαυτού του, άλλα του κόμματος. Βέβαια. Πάνω από το κόμμα είναι το τίποτα. Δεν υπάρχει κάτι υπεράνω του κόμματος, διότι η συμμορία εκφράζει την ιδεολογία.

Κι αυτός που έπαιρνε την υπογραφή του “μετανοήσαντος”, του μεταμεληθέντος κομουνιστή την έκανε φέιγ-βολάν. Ορίστε, και οι αριστεροί βάζουν μυαλό. Έρχονται στον ίσιο δρόμο.

Σα σήμερα, 26 Μαρτίου, το 1949, ο Μίκης Θεοδωράκης, εξόριστος στη Μακρόνησο, αρνήθηκε να υπογράψει τη ''Δήλωση Μετάνοιας''. Έπρεπε να περάσουν κάποια χρόνια για να αρνηθεί το κόμμα, το ΚΚΕ, ο μουσικοσυνθέτης. Μόνος του, και με την απειλή να τον σπιλώσουν οι πρώην σύντροφοι.

Διαβάστε ακόμα:

Η προδοσία του προδότη