ΓΙΑΤΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

 

Το μουντιάλ ανέβασε τη δημοτικότητα της Μέρκελ. Γιατί, όμως; Εδώ σε θέλω. Μπαίνουμε στο αχανές χωράφι της ψυχολογίας της μάζας. Κυρίες και κύριοι, παρακαλώ, υποκλιθείτε στον βασιλέα. Τις έχω για πλάκα τις ιδεολογίες και τις θρησκείες. Τα ιδανικά και τα οράματα. Τα πιο σωστά πράγματα να μας πουν, τα πιο αγνά και τα πιο απαραίτητα, δεν περνάνε αν δεν αποφασίσει ο βασιλεύς. Η μάζα. Αυτή είναι η αιώνια εστεμμένη.

Ο βασιλεύς στους αιώνες των αιώνων είναι η μάζα. Όχι το άτομο, τα άτομα, οι πολίτες, οι ψηφοφόροι. Μιλάω για άλλο πράμα, μιλάω για τη μάζα. Τον πολτό. Μιλάω για την ακατανίκητη δύναμη που αλλοτριώνει τον καθένα μας. Τον συντρίβει, τον πολτοποιεί, τον κάνει κυμά.

Επί του θέματος. Γιατί η Άγκελα Μέρκελ ανέβασε τα ποσοστά της δημοφιλίας της μετά το μουντιάλ; Εδώ σε θέλω. Όχι επειδή η Γερμανία πήρε την κούπα! Έτσι λέω εγώ. Και να έχανε στον τελικό η ομάδα, πάλι η Μέρκελ θα έβγαινε κερδισμένη. Έτσι λέω εγώ ο μελετητής της μηχανής του κυμά.
Επίσης. Η αύξηση της αποδεκτικότητηας της Μέρκελ από τον γερμανικό λαό δεν είναι θέμα ποδοσφαίρου! Έτσι λέω εγώ. Τότε, τι;

Το ότι η Μέρκελ έτρεχε πίσω από την εθνική ομάδα, ότι έμπαινε στα αποδυτήρια των ποδοσφαιριστών ήταν γεγονότα που το ένστικτο της μάζας τα μετέφραζε με το δικό της τρόπο. Δηλαδή; Ότι η κυρία είναι δραστήρια. Ότι δεν είναι αδιάφορη για τα κοινά. Ότι πάσχει για το καλύτερο.
Δεν έχει σημασία αν κάποιος διαφωνεί με την Μέρκελ. Ότι δεν ψηφίζει παραδοσιακά το κόμμα της. Βλέπεις, όμως, μια πολιτικό με ενέργεια, με κινητικότητα, με δραστηριότητα. Άσχετο ότι αυτά τα στοιχεία που «μιλάνε» στη μάζα εκδηλωθήκανε στο ποδόσφαιρο. Άσχετο αυτό. Έτσι λέω εγώ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Σαρκοζί, ο Καντάφι, ο Μίκης κι ο Ανδρέας