ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΚΑΣΕΤΑ

 

Ο θείος Νώντας είχε έναν αφόρητα σπαστικό παπαγάλο που κάθε ενάμισυ λεπτό ξερνούσε δυο λέξεις, μονάχα δύο. «Μιλάει, μιλάει…» έκανε πάντα περήφανος για το εξημερωμένο τετραδάκτυλο πτηνό ο μπάρμπας. Μιλάει. Και τι λέει; Λέει «Ο λαός…», «Οι εργαζόμενοι…». Λίγο το ’χεις; Πραγματικά σαν παπαγάλος ο… παπαγάλος μιμούμενος ανθρώπινη φωνή επαναλάμβανε τα δυο μεγαλειώδη, τα πιο σπουδαία στους αιώνες, «ο Λαός», «οι εργαζόμενοι».

Έχεις το σκύλο για φύλακα. Σου κάνει μια δουλειά. Έχεις τη γάτα να τρώει τα ποντίκια. Βγάζει κι αυτή το μεροκάματό της. Όπως για παρέα υιοθετείς ένα ζώο. Ακόμα χώνεις σε γυάλα ένα ψάρι για διακοσμητικό, σε μια κλούβα ένα πουλί να ακούς το κελάηδημά του. Αμολάς μια κότα να σου κάνει αβγά, μια κατσίκα να την αρμέγεις γάλα, και άμα λάχει, τα σφάζεις για το κρέας τους.

Τέλος πάντων, για κάποιο λόγο, για κάποια χρησιμότητα συντηρείς, μ’ ένα άλφα κόστος οικονομικό, ένα περιστέρι, μια χήνα, ένα κουνέλι, ένα γεράκι, ένα γάιδαρο. Ο ελληνικός λαός γιατί πληρώνει το ΚΚΕ;

«Μπεε…, μπεεε…» κάνει το πρόβατο. Κάτι άλλο περισσότερο δεν μπορεί να σου «πει». «Γαβ…, γαβ…» κάνει ο σκύλος. «Νιαου…, νιαου…» η γάτα. Το ΚΚΕ, όταν ανοίγει το στόμα του γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα σου πει «Ο λαός…», «Οι εργαζόμενοι…». Αυτά τα δύο. Τίποτα άλλο.
Και απορείς, ρε γαμώτο, ειδικά τούτη τη ζόρικη εποχή όπου όλα πετσοκόβονται λόγω τρόϊκας. Είναι σωστό να μισθοδοτεί το Δημόσιο, δηλαδή ο λαός, από την τρύπια τσέπη του ένα κόμμα και τους βουλευτές του μαζύ για να ακούσουν όλοι αυτοί, σα μια φωνή παπαγάλου, την ίδια και την ίδια κασέτα;

Ομιλεί ο σύντροφος γραμματέας ή, ένα στέλεχος του κόμματος. Τι λένε; Ότι ο λαός υποφέρει. Τι έλεγε πριν από δέκα χρόνια το ΚΚΕ; Το ίδιο. Ο λαός υποφέρει. Πριν από 20 χρόνια; Το ίδιο. Πριν από 30 χρόνια; Είπαμε. Το ίδιο. Ότι ο λαός υποφέρει.

Δεν υπήρχε κανένα μνημόνιο. Το κράτος δεν έσφαζε με χαράτσια, ούτε έπεφτε μαχαίρι στις συντάξεις. Σ’ εκείνες τις ημέρες τι έκανε το ΚΚΕ; Έβαζε την κασέτα. «Ο λαός…», «Οι εργαζόμενοι…» και τούτα τα δύο θεμελιώδη του κομματικού προϊόντος του τα μπουρδουκλώνουν με κάτι περίεργα «διανοήματα», έτσι να μη φαίνεται ότι ψιττακίζουν.    

Οπότε τι πρέπει να γίνει; Είναι ένα θέμα. Να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ; Γιατί όχι όταν το 95% του λαού που δεν ψηφίζει το ένα το κόμμα υποχρεώνεται να επιβαρύνεται με τα έξοδα κόμματος που λειτουργεί σαν τζουκ-μποξ.

Διαβάστε ακόμα:

Σε κόκκινο φέρετρο με οξυγονοκόλληση