ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 

Η Γερμανία βγήκε στον πόλεμο με τον καλύτερα εκπαιδευμένο στρατό στον κόσμο. Και τον καλύτερα εξοπλισμένο. Και κτυπούσε συγκεκριμένους στρατηγικά στόχους, σύμφωνα με το σχέδιο που είχε καταστρώσει, μάλλον που είχε εγκρίνει ο Χίτλερ. Αυτός ήταν ο υπέρτατος αρχηγός. Αυτός αποφάσιζε, αυτός έδινε τις εντολές. Ο τρελλός.

Ο πόλεμος δεν γίνεται με σπαθιά και κοντάρια, βέλη και καταπέλτες. Τα τανκ και τα αεροπλάνα θέλουν καύσιμα, όπως τα παπόρια και οι μηχανοκίνητες μονάδες. Γι' αυτό ο τρελλός αποζητούσε πρόσβαση στις περιοχές που υπήρχαν πετρελαιοπηγές. Βάρεσε το νότιο ρωσικό μέτωπο για να πιάσει Καύκασο και τα ρουμανικά πετρέλαια.

Η παρτίδα στη Βόρεια Αφρική και ο έλεγχος της διώρυγας του Σουέζ ήταν το μεγάλο στοίχημα για τον τρελλό. Έστειλε τους Ιταλούς συμμάχους του εναντίον των Βρετανών αλλά οι μουσολινικοί, παρ' ότι περισσότεροι, υποχώρησαν! Με 500 μονάχα νεκρούς οι Βρετανοί καταλαμβάνουν το λιμάνι Τομπρούκ και καθαρίζουν 130.000 νεκρούς και αιχμαλώτους Ιταλούς.

Ο Χίτλερ μετακινεί στην Αφρική τον Ρόμελ που ανακαταλαμβάνει το Τομπρούκ. Το ντέρμπυ θα γίνει εκτός έδρας. Αν νικήσει ο Γερμανός κάνει δικό του το Σουέζ και βάζει χέρι στα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής, ενώ παίρνει άλλη διάσταση η συμμαχία του με τους Ιάπωνες και ζορίζει η δουλειά για τους βρετανοαμερικάνους.

Από το Ελ Αλαμέιν στη Βόρεια Αίγυπτο μια γραμμή 60 χιλιομέτρων χωρίζει τους δύο στρατούς, που έχουν τοποθετηθεί αμυντικά. Επίθεση οι Γερμανοί στο κέντρο των αντιπάλων, αντεπίθεση οι Σύμμαχοι στη νότια πλευρά του Άξονα. Μετά από ένα μήνα οι αντίπαλοι βρίσκονται στις αρχικές τους θέσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσώρτσιλ, αδερφάρα, στέλνει τον ταλαντούχο και αλαζόνα στρατηγό Μοντγκόμερυ, κρυφό gay. Για να τον ζυγίσει ο Ρόμελ κάνει μια δοκιμαστική επίθεση. Ο αγώνας είναι άνισος. Η βρετανική στρατιά έχει 200.000 φαντάρους και χίλια άρματα αμερικάνικα, ενώ ο Ρόμελ 100.000 και 500 άρματα από τα οποία τα μισά είναι... ιταλικά. Ο Άγγλος υπερέχει και στην αεροπορία.

Σα σήμερα, 23 Οκτωβρίου, το 1942, ώρα 9.30 το βράδυ, με φεγγαράδα, ο Μοντγκόμερυ ξεκινάει παραπλανητική επίθεση στα νότια, ενώ ο στόχος του είναι στο βορρά, το Ελ Αλαμέιν. Το μηχανικό καθαρίζει τα εχθρικά ναρκοπέδια, άρματα και πεζικάριοι προχωρούν, οι Γερμανοί αντιστέκονται και κάποια στιγμή μένουν χωρίς προπονητή. Ο Ρόμελ βρίσκεται στη Γερμανία, ο αντικαταστάτης του πεθαίνει από καρδιακή προσβολή.

Μετά από δύο ημέρες επιστρέφει στην Αφρική ο Ρόμελ, νέα επίθεση οι Βρετανοί, όμως αποκρούονται. Μπαίνει στο γήπεδο μια αυστραλιανή μεραρχία και διεισδύει στα καρέ των Γερμανών. Ο τρελλός δεν ενισχύει τον Ρόμελ, αυτός αρνείται(!) να υπακούσει και υποχωρεί, να μη διατάξει την αυτοκτονία του στρατού του.

Με τη βρετανική νίκη στο Ελ Αλαμέιν τελειώνει η γερμανική επέκταση. Μετά το Ελ Αλαμέιν άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή στην Σικελία και την απώλεια της Ιταλίας για τον Χίτλερ.

Διαβαστε ακόμα:

Οπως ο έρωτας, κεραυνοβόλος πόλεμος