ΑΠΟ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ

 

Ξαφνικά οι δρόμοι γεμίζουν από κόσμο. Από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο λαός ξεσηκώθηκε και βγάζει έναν απίστευτο ενθουσιασμό, μέχρι που ο ίδιος ο κόσμος να απορεί. Σκηνές πρωτοφανείς, χωρίς υπερβολή. Άνθρωποι σε κατάσταση μανίας, παράκρουσης, καταστρέφουν οτιδήποτε θυμίζει το κομουνιστικό καθεστώς στην Βουλγαρία. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, τόσο εύκολα. Ανετράπη ο δικτάτωρ Τόντορ Ζίβκωφ.

Τι έγινε; Δουλειά των κομουνιστών. Αυτοί αποφάσισαν να τελειώσουν τον κομουνισμό. Δεν έγινε καμία επανάσταση. Ούτε ο λαός ήταν αυτός που άλλαξε τα πράγματα. Ποιος λαός; Ποιοι λαοί. Αυτά θα τα πουν οι αφελείς, οι ρομαντικοί, οι παραμύθηδες, οι απατεώνες.

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι... λαοί σ' όλη την Ανατολική Ευρώπη ταυτόχρονα στασίασαν ενάντια στα κομουνιστικά κόμματα που κυβερνούσαν μετά τον πόλεμο; Σα σήμερα, 10 Νοεμβρίου, το 1989, δόθηκε το σύνθημα στη Σόφια. Και στο πητς φυτίλι ξεχύθηκαν στις κεντρικές λεωφόρους οι Βούλγαροι, λες και ένα τεράστιο φίδι γεννήθηκε σε μήκος χιλιομέτρων στους δρόμους.

Στην Ρουμανία με συνοπτική διαδικασία εκτέλεσαν τον Νικόλαο Τσαουσέσκου. Στη Βουλγαρία τον Θόδωρο Ζίβκωφ τον κρατούσαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Ποια ήταν η συνέχεια; Φοβερά πράγματα.

Γίνονται εκλογές και τις κερδίζει το... δεξιό κόμμα που ξεφύτρωσε από το πουθενά. Πρωθυπουργός ο Ζέλεφ, ένας καθηγητής, ανθρωπάκος, έντιμος, μια φορά τον τράκαρα που πήρε το αεροπλάνο στην Αθήνα για τη Σόφια και ταξίδευε σε οικονομική θέση. Οι υπουργοί, όμως, οι δεξιοί, που ανέλαβαν μια σακατεμένη οικονομία, το 'ριξαν στις χοντρές αρπακτές. Ό,τι φάνε.

Ποια αλλαγή; Πέφτει η δεξιά κυβέρνηση στην Βουλγαρία μετά από ενάμισυ χρόνο και τις εκλογές τις κερδίζει το... κομουνιστικό κόμμα, που μετά το 1989 λέγεται σοσιαλιστικό. Αυτοί που είχαν πάρει γραμμή από την Μόσχα να φάνε τον αρχικομουνίσταρο Ζίβκωφ, να αμολύσουν τον κόσμο στους δρόμους, αυτοί επανήλθαν στα πράγματα, αν δεχθούμε ότι είχαν σταματήσει να ελέγχουν τον κρατικό μηχανισμό.

Μη λησμονούμε. Κομουνιστές, από φοιτητές μέλη του κόμματος, βαρβάτα στελέχη στο ΚΚ, κάτι Γκορμπατσώφ, Γιέλτσιν, Πούτιν, πρωταγωνίστησαν στις “αλλαγές” στη Ρωσία. Άσε τους ποιητές και τους τραγουδιστές να υμνούν τους αδάμαστους λαούς.

Διαβάστε ακόμα:

Σε μπυραρία ο Χίτλερ έκανε το ζέσταμα