Η ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

 

Παγκόσμιο πρόσωπο η Ίντιρα Γκάντι. Παγκόσμιας προσοχής η άνοδός της μέχρι κυβερνήτις μιας τόσο μεγάλης, και τόσο “συντηρητικής” χώρας, όπως είναι η Ινδία. Αυτή, άλλωστε, και μόνον αυτή έγινε πρωθυπουργός. Έκανε τέσσερις θητείες, σύνολο 15 χρόνια και την δολοφόνησαν όσο ήταν πρωθυπουργός το 1984, σα σήμερα 31 Οκτωβρίου. Την γέμισαν σφαίρες οι δύο σωματοφύλακές της. Το πιο μεγάλο λάθος. Να αγνοεί κάποιος την θρησκευτική μαστούρα.

Οι σιχ μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν ένα δικό τους ναό και η Ίντιρα Γκάντι στέλνει στρατό να τους διώξει. Καλώς έπραξε, για να περάσει το μήνυμα ότι δεν έχουν θέση οι θρησκευτικές έριδες. Ο τρόπος, όμως, που έδρασε ήταν προκλητικός. Δύο σιχ προσωπικοί της φρουροί την έστειλαν. Αιματηρή η συνέχεια. Οι ινδουιστές σκότωσαν 20.000 σιχ και έδιωξαν χιλιάδες άλλους εκτός Ινδίας.

Πρωθυπουργός έγινε ο γιος της Ίντιρα, ο Ραντζίβ, που τον δολοφόνησαν κι αυτόν. Το όνομα Γκάντι, καμία σχέση συγγενική με τον Μαχάτμα, είναι του συζύγου της. Ήταν συμφοιτητές στην Οξφόρδη, και από την Αγγλία είχαν αναπτύξει πολιτική δράση υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους, κατά της Βρετανίας. Όταν το ζευγάρι επέστρεψε στην πατρίδα, ο σύζυγος την εγκατέλειψε, μαζί και τον εθνικό αγώνα, διότι προτίμησε να ζήσει με μια γκόμενα χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες.

Ο πατέρας της Ίντιρα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας, φίλος του θρυλικού Μαχάτμα Γκάντι, ο Τζαχβαρχαλάλ Νεχρού. Το 1966 πεθαίνει ο πρωθυπουργός Σάστρι και γίνεται αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός η Ίντιρα, η οποία γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1917.

Πονοκέφαλος πάντα για την Ινδία το Πακιστάν. Τα πράγματα είχαν ζορίσει το 1975-77 και η Ίντιρα Γκάντι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους της. Χάνει τις εκλογές του 1977, βρίσκουν ότι κάπου λαμογιάρησε και φυλακώνουν κι αυτήν. Κάνει αντιπολίτευση και ξανακερδίζει τις εκλογές το 1980.

Διαβάστε ακόμα:

Ο κουτσός υιός του σατανά