ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ

 

Επιχείρηση Barbarossa. Έτσι πέρασε στην Ιστορία η πρώτη μεγάλη στρατιωτική ήττα της χιτλερικής Γερμανίας, η εισβολή στην Σοβιετική Ένωση που ξεκίνησε σα σήμερα στις 22 Ιουνίου το 1941 και τελείωσε με αποτυχία στις 7 Ιανουαρίου το 1942. Μπαρμπαρόσα στα ιταλικά θα πει ο κοκκινογένης.

Δεκανέας ήταν στον Α' παγκόσμιο πόλεμο ο Χίτλερ, αλλά από ποδόσφαιρο είχε άγρια μεσάνυχτα. Βάλε μέσα και την τρέλα που κουβαλούσε, νά, γιατί αγνοούσε βασικές αρχές στην τακτική. Στις 18 Δεκεμβρίου το 1940 υπέγραψε ο καγκελάριος της ναζιστικής Γερμανίας τα χαρτιά για να αρχίσει η προετοιμασία της επιχείρησης με την κωδική ονομασία Μπαρμπαρόσα.

Του είπανε οι στρατηγοί του παλαβιάρη να κτυπήσουμε την Μόσχα. Θα την καταλάβουμε αιφνιδιαστικά, θα πάρουμε τον έλεγχο στο πιο μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της Ρωσίας και στο δίκτυο των σιδηροδρομικών γραμμών. Και παράλληλα θα σπάσουμε το ηθικό του εχθρού.

Λέτε μαλακίες, είπε ο Χίτλερ στους επιτελείς του. Θα κτυπήσουμε τρία σημεία, το Λένινγκραντ, το Κίεβο και το Στάλινγκραντ. Έτσι κι έγινε. Σε πρώτη και δεύτερη φάση οι ναζί είχαν επιτυχίες, προχωρούσαν, αιχμαλώτιζαν εκατοντάδες χιλιάδες σοβιετικούς και έπαιρναν κατά χιλιάδες τα άρματά τους και τα κανόνια τους. Όπως τον Ναπολέοντα, όμως, τελικά έτσι και τους Γερμανούς τους έφαγε ο ρωσικός χειμώνας.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Τάκης Μπαλτάκος του 15ου αιώνα