ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

 

Προειδοποιώ ότι το επεισόδιο που θα διαβάσετε δεν είναι σκετς θεατρικής επιθεώρησης. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός, που συνέβη το 1884, επί πρωθυπουργίας Τρικούπη, τότε που το κυρίαρχο σύνθημα του κοσμάκη ήταν “κάτω οι φόροι”!

Το θεωρώ απαραίτητο να επαναλάβω ότι αυτό που θα περιγράψω όσο απίστευτο και ντροπιαστικό xαρακτηρισθεί, συνέβη εδώ, στην πουτάνα την Ελλάδα. Κάποιος Νίκολσον, που ήταν πρόξενος της Αγγλίας, μαζί με την σύζυγό του, έκανε τον περίπατο του στο αλσύλλιο του Λυκαβηττού, όμως μπήκε και στην απαγορευμένη ζώνη ίσως από απροσεξία, όχι με σκοπιμότητα.

Ο εντεταλμένος να φρουρεί την απαγορευμένη περιοχή χωροφύλακας , Λουκάς Καλπούζος στο όνομα, λέει στον Άγγλο “Φύγε, γύρνα πίσω, απαγορεύεται”. Ο Νίκολσον θίχθηκε, Βρετανός αυτός και ένας Ρωμιός να του πει τι θα κάνει; Ο πρόξενος βρίζει τον χωροφύλακα κι αυτός πλακώνει στο ξύλο τον Άγγλο.

Της πουτάνας το μαγκάλι στην Αγγλία. Η αγγλική κυβέρνηση απαιτεί ΟΛΗ η χωροφυλακή να παραταχθεί στην πλατεία Συντάγματος και να ζητήσει επίσημα συγγνώμην από τον πρόξενο Νίκολσον. Πράγματι, σα σήμερα, στις 7 Ιανουαρίου, με εντολή του πρωθυπουργού Τρικούπη στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος και αυτοξεφτυλίστηκε η Χωροφυλακή ενώπιον ενός ασήμαντου προξενικού υπαλλήλου.

Το γεγονός, και επειδή ο κόσμος είχε φαρμακωθεί από την ταπείνωση της χώρας, έφθασε στη Βουλή. Μόνο πιστόλια δεν βγήκαν ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Τελικά, ο Τρικούπης ανετράπη με ψήφους 108 έναντι 104 και υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιληά, ο οποίος κάλεσε στα ανάκτορα τον Δεληγιάννη και του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα:

Καθήκι του κερατά ο πρώην άγιος με τη βούλα