ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΕΣ

 

Ποδοσφαιριστές τόσοι. Λέω για τους υποψήφιους βουλευτές εν όψει εκλογών. Πρώην ποδοσφαιριστές, προπονητές τόσοι. Ηθοποιοί τόσοι. Δημοσιογράφοι τόσοι. Δεν λένε το άλλο. Πόσοι από τους δήθεν δημοσιογράφους προέρχονται από την τηλεόραση. Το 'πιασες;

Ο κόσμος ψηφίζει τον γνωστό, είναι πατσαβούρα, σαν άτομο. Δεν ψηφίζει τον ίδιον, την αξία του, την ποιότητά του, τις σκέψεις του, τις θέσεις του. Τίποτα απ' όλα αυτά. Ψηφίζει τη διασημότητά του. Την αναγνωρισιμότητά του. Τη δημοφιλία του. “Κάποιος είναι...” σου λέει ο κοσμάκης με την πολιτική του ωριμότητα. “Για να είναι γνωστός, για να βγαίνει στο γυαλί, για να παίζει σ' ένα σήριαλ, κάποιος είναι...”.

Γάτα ο κόσμος. Έχει ένστικτο. Γι' αυτό τα κόμματα βάζουν στα ψηφοδέλτια τους γνωστούς. Όχι ηθοποιούς, αλλά γνωστούς ηθοποιούς. Όχι δημοσιογράφους, αλλά γνωστούς δημοσιογράφους. Ό, τι θέλει ο πελάτης. Αυτό είναι.

Ο οποίος πελάτης κόσμος δεν αντιλαμβάνεται το απλούστατο. Ακόμα κι αν κάποιος γνωστός, πέραν από την αναγνωρισιμότητά του, είναι και σπουδαίος, αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει για βουλευτής. Ταλαντούχος μπορεί να 'ναι κάποιος, και με ήθος, όμως ακατάλληλος για κοινωνική προσφορά σαν πολιτικός. Στα παπάρια του κόσμου. Θα τον ψηφίσει απλά διότι είναι γνωστός.

Διαβάστε ακόμα:

Ιστορικός διάλογος του Ανδρέα με τον Καραμανλή