Η ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Κρίσιμη η εκλογική αναμέτρηση. Όπως και η προηγούμενη. Και η προ-προηγούμενη. Όλες. Είναι ο πιο συνηθισμένος επιθετικός προσδιορισμός, που κάνει τις εκλογικές αναμετρήσεις να μην διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους.

Πρόκειται για ένα κόλπο των κομμάτων, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους και να κατευθύνουν την ψήφο τους μακριά από τους αντιπάλους τους. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. «Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν», που λέει και το τραγούδι. Θα θυμίσω κάτι το χαρακτηριστικό από τις κρισιμότατες, όπως χαρακτηρίστηκαν, εκλογές του 1981.

Πέμπτη πριν από τη μάχη της κάλπης, ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει τα ρέστα του από το βήμα της ανεπανάληπτης σε όγκο και παλμό εκείνης συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Συντάγματος. Υπόσχεται τα πάντα, με το εξής επιμύθιο: «Από τη Δευτέρα που θα βγεί το ΠΑΣΟΚ όλοι θα καθόμαστε, θα τρώμε και θα πίνουμε».

Την άλλη μέρα, ο κόσμος περίμενε να ακούσει την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμφανίστηκε λοιπόν στο Σύνταγμα ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος τι νομίζετε πως είπε για να κόψει το ρεύμα προς το ΠΑΣΟΚ. Είπε το ανεπανάληπτο εκείνο: «Από τη Δευτέρα δουλειά». Ναι, δουλειά...

Και έχασε τις εκλογές παταγωδώς.

Πάσα ομοιότητα με τη σημερινή συγκυρία εντελώς συμπτωματική.

Διαβάστε ακόμα:

Εκλογές υπό το κράτος του τρόμου