ΒΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Το τι «πουστηρλίκι» μας ρίχνουν αυτές τις μέρες οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν λέγεται. Το «γαμημένε» του Σαρκοζί στον ΓΑΠ, το 2011, στις Κάννες, ωχριά μπροστά στα άλλα κοσμητικά που εκπέμπουν κατά Τσίπρα και λοιπών ...Χμέρ.

Μην βλέπετε τα φιλιά, τις χειραψίες, τα γελάκια και τις φιλοφρονήσεις μπροστά στις κάμερες. Μόλις σβνουν τα φώτα, αρχίζουν τα... γαλλικά τους, άλλος στα γερμανικά, άλλος στα αγγλικά και άλλος στα γαλλικά.

Ορισμένοι ηγέτες θα ήθελαν και να μας ξυλοφορτώσουν, όπως στο πρόσφατο παρελθόν ο γαλάτης Νικολά, ο οποίος στις Κάννες, όντας σε έξαλλη κατάσταση, πάτησε το ένα πόδι στην καρέκλα του και προσπάθησε να ανέβει στο τραπέζι, δίπλα στον ΓΑΠ. Μόλις που πρόλαβαν οι συνεργάτες του να τον συγκρατήσουν. Ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας ξεσπούσε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

"You are a fucking psycho" (Είσαι ένας γαμημένος ψυχασθενής).

Κι όλα αυτά δεν είναι φήμες, αλλά κομμάτια από το βιβλίο του Ισπανού πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο που ήταν παρών στο περιστατικό και επειδή δεν του βγήκε και αυτουνού η πρωθυπουργία, έβγαλε το βιβλίο για να ρεφάρει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Canard enchaine", ο Πρόεδρος της Γαλλίας συνέχισε τους ...επαίνους κατά του ΓΑΠ και στο υπουργικό του συμβούλιο. "Ο Παπανδρέου είναι μαλάκας (con), ένας πραγματικός μαλάκας (connard), αποφάνθηκε.

Αλλά ούτε από τον Ομπάμα έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τον ΓΑΠ τον οποίον χαρακτήρισε τρελό και καταθλιπτικό. Οι πέραν του Ατλαντικού σύμμαχοι έγιναν αποδέκτες και άλλων ...παραπόνων για τη διαγωγή των Ελλήνων. Οι περιγραφές τους για τους ...ακατονόμαστους ήταν τόσο γλαφυρές που έδωσαν υλικό πρώτης τάξης για το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο Γκάιτνερ περιγράφει μια συνάντηση που είχε στα τέλη Ιουλίου 2012 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σόιμπλε του είπε ότι «...υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική».

Όπως εξηγεί, η ιδέα του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα έξω, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η ευρωζώνη, διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως ξελάσπωμα των Ελλήνων. Επιπλέον, μία ελληνική έξοδος θα τρόμαζε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας.

Ένα βήμα πριν από το γκρέξιτ

Οι Financial Times δημοσίευσαν υλικό από συνεντεύξεις που έδωσε ο Γκάιτνερ στους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στη συγγραφή του «Stress Test: Reflections on Financial Crises». Στα κείμενα αυτά οι αναφορές στην Ελλάδα είναι πολύ πιο περιγραφικές από τη μορφή που εμφανίσθηκαν στο βιβλίο του.

Ενδεικτικά περιγράφοντας τη σύνοδο της G7 στον Καναδά τον Φεβρουάριο του 2010, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Σόιμπλε και στην οποία η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, ο Γκάιτνερ αναφέρει στις συνεντεύξεις του τα εξής:

«Θυμάμαι να φτάνω στο δείπνο και να κοιτάζω το Blackberry μου. Στην Ευρώπη επικρατούσε καταστροφή. Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% και 8%. Ήταν μεγάλο θέμα. Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα;» Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι βασικά ήρθαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: «Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε». Αυτή ήταν η στάση όλων.

Θυμάμαι τότε ότι τους είπα: “Μπορείτε να τους βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό, αν αυτό θέλετε. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι θα το κρατήσετε το πράγμα, δεν θα το αφήσετε να πέσει. Πρέπει να προστατεύσετε όλο τον τόπο».

Διαβάστε ακόμα:

Ολοι στο κάδρο για τα μνημόνια