Η ΛΥΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΜΕΡΚΕΛ

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Άλλη μία συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ κατέληξε σε ναυάγιο προ της εμμονής των δανειστών για συνέχιση του μνημονίου και της ελληνικής αποφασιστικότητας να τεθεί τέλος στη λιτότητα.

Σε δηλώσεις του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε την Ελλάδα να ζητήσει παράταση του προγράμματος, ενώ ο αρμόδιος για τα Οικονομικά Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Δεν αποκλείεται, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ξαναπροσπαθήσουν να βρουν λύση, την Παρασκευή, καθώς σύμφωνα με γερμανικές πηγές, οι θετικές προοπτικές ούτε ενισχύθηκαν ούτε ελαχιστοποιήθηκαν με το ναυάγιο της Δευτέρας.

Οι Γερμανοί πάντως φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Σόιμπλε δεν έχει συνέλθει ακόμη, λένε γερμανικές πηγές, από το σoκ της περασμένης Πέμπτης, όταν αποχώρησε από το Γιουρογκρούπ βέβαιος ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία. Συνεργάτες του διαρρέουν ότι έτσι τον είχαν διαβεβαιώσει από την ελληνική πλευρά.

Είχε φτάσει στo σπίτι του ο υπουργός, όταν τον πληροφόρησαν ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδος απέρριψαν, τελικά το σχέδιο συμφωνίας, κατόπιν παρέμβασης Τσίπρα όπως μαθεύτηκε την επομένη. Η τακτική των Γερμανών όπως ήδη σας έχω πληροφορήσει είναι μία. Θα μας αφήσουν να βράσουμε στο ζουμί μας. Το πρόβλημα είναι δικό μας άλλωστε.

Όλα δείχνουν ότι η λύση δεν θα επιτευχθεί ούτε σε Συσκέψεις Κορυφής ούτε στα Γιουρογκρούπ, αλλά σε συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, όπως προαναγγέλλουν παλιές καραβάνες της διπλωματίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ρουκέτες από Σόιμπλε στον Τσίπρα