ΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΨΑΡΙ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Οι ταμπέλες άλλαξαν σε χρόνο ρεκόρ. Η τρόικα (στην οποία εκτός της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, προστέθηκε πλέον και ο μηχανισμός χρηματοδοτικής στήριξης της Ευρωζώνης, ESM/EFSF) μετονομάστηκε σε... «Brussels Group» («Ομάδα των Βρυξελλών»), ενώ οι έλεγχοι των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα βαφτίστηκαν «on site exchange of facts» δηλαδή: Επιτόπια ανταλλαγή δεδομένων!

Όσο κι αν οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν έχει αλλάξει ανεξάρτητα από την ονομασία της, οι εδώ συνομιλητές της ήταν κατηγορηματικοί. «Η αλλαγή στον τρόπο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς δεν είναι μόνο συμβολική, αν και ο συμβολισμός έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική».

Οι... ανούσιες συζητήσεις για γκρέξιτ, έλλειψη ρευστού, ελλείμματα και πλεονάσματα μπήκαν στην άκρη.

Άλλα ήταν τα θέματα της ατζέντας: Ποιος θα συναντηθεί με ποιον; Πού θα γίνουν οι συναντήσεις; Θα έρθουν ή δε θα έρθουν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα; Και αν έρθουν, πού θα γίνουν οι συναντήσεις; Στα υπουργεία, σε ξενοδοχεία ή κάπου αλλού; Ο αρθρογράφος της Αυγής έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι κινήσεις των φιλοξενουμένων μας θα ήταν προγραμματισμένες .Σαν ....τουριστικό γκρουπ.

«Θα βρίσκονται, μεν, στην Αθήνα αλλά δε θα περιφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο να δίνουν εντολές και να ευτελίζουν τους υπουργούς», αλλά «...θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους για να λάβουν στοχευμένα στοιχεία»...

Τα κλιμάκια, πάντως ήταν ...τεχνικά όσο τεχνικοί μπορεί να είναι οι γενικοί γραμματείς υπουργείων ή σύμβουλοι υπουργών, όπως η Έλενα Παναρίτη, ή όσον αφορά την άλλη πλευρά, στελέχη της παλιάς τρόικας, που όπως ειπώθηκε, ζητούσαν να σταματήσει για 1-2 μήνες η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι υπουργοί κρύβουν τις αρπακτές τους