ΓΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΣΟΧΑ

 

Γράφει η Amodini Κωστάκη

Από το 2012 ξεκίνησε η συγκεκριμένη παρτίδα σκληρού πόκερ που έχει φτάσει στην κορύφωση της στις μέρες μας. Ποιοί είναι οι παίκτες;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η πράσινη τσόχα εκτείνεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με δυο αντίπαλους: τα "γεράκια" και τις "περιστερές". Οι "περιστερές" θέλουν να μπλοφάρουν μαζί με τους Ευρωπαίους, έτσι ώστε η Κίνα και η Ρωσία να είναι υποχρεωμένοι να παίξουν "φιλικά" και υπάκουα μαζί τους. Τα "γεράκια" βλέπουν μόνο το βραχυπρόθεσμο όφελος, τα άμεσα κέρδη. Πολλές "περιστερές" είναι πρώην "γεράκια" που έχουν δει το...φως το αληθινό. Οπως το έλεγε μια παλιά παροιμία των Βίκινγκς: "Μπορείς να κλέψεις μια φορά κάποιον με την πειρατεία, αλλά μπορείς να τον κλέβεις συνέχεια με το...εμπόριο!".

Οι "περιστερές" πιστεύουν στo εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα, ίσως και στην "έξυπνη" περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα και τις "πράσινες" θέσεις εργασίας. Τα "γεράκια" πιστεύουν στον πόλεμο, της γης, του υπεδάφους, του νερού...των άστρων!

Υπάρχουν δυο "γίγαντες" , ο Κινέζος και ο Ρώσος. Αυτοί είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Η περίπτωση τους αποδεικνύει περίτρανα πως δεν φτάνει η λογική και το συμφέρον για να ξεπεραστούν χρόνια πολιτιστικά κολλήματα και διαφορές νοοτροπίας και να γίνουν "ομάδα" οι δυο γίγαντες.

Σ' αυτό ποντάρουν τα "γεράκια" και οι "περιστερές" και δωροδοκούν και τους δυο, για να παραμένουν συνεργάσιμοι, για να παραμένουν...χωριστά, για να τους προσεταιριστούν στα επί μέρους, τοπικά σχέδια τους.

Στο τραπέζι κάθονται κατά καιρούς και διάφορα..."γιουσουφάκια", όπως πχ. τελευταία η Ελλάδα. Παίκτες δηλαδή χωρίς λεφτά,που παίζουν με δανεικά και τους χρησιμοποιούν οι μεγάλοι για να ανεβάσουν το pot στο πόκερ αυτό.

Στην χτεσινή παρτίδα του Αλέξη με τους μεγάλους Ευρωπαίους παίκτες, που έκανε τα μικρά παικτάκια της Ευρώπης να λυσσάξουν στη γκρίνια, τη στιγμή που άλλα παικτάκια είναι φρόνιμα και ήσυχα και ξοφλούν τα χαρτοπαιχτικά τους χρέη πρόωρα, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, μπήκε το νερό στο αυλάκι.

Κάτι που σύμφωνα με την λογική "έπρεπε" να γίνει από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε η Κυβέρνηση! Ομως σ' ένα κόσμο απερχόμενων "γερακιών", ο μικρο-λιλιπούτειος παικτάκος, που οι "περιστερές" κατάφεραν να βάλουν στο μεγάλο τραπέζι, έπρεπε να δοκιμαστεί! Και να δοκιμαστεί και η ισχύς των σχέσεων και των δεσμών του με τα μεγάλα κεφάλια των "περιστερών"... Crash Test πέρασε ο Αλέξης και θα συνεχίσει να περνάει μέχρι το φθινόπωρο τουλάχιστον...

Γιατί; Μα για να επικρατήσουν οι "περιστερές" στην Ευρώπη και να παίξουν σωστά τα χαρτιά τους με τις αμερικάνικες "περιστερές", χρειάζεται να περάσουν πολλά κρυφά χαρτιά κάτω από τα τραπέζια, πολλές τράπουλες να σημαδευτούν σωστά, πολλά φύλλα να ...κυλήσουν, έτσι ώστε το σωστό φύλλο να φτάσει στο σωστό χέρι!

Που βρίσκεται ο απλός πολίτης, ο ανθρωπάκος του κόσμου, σ' όλο αυτό; Πουθενά! Ρίχνει το κουκί του και βγάζει εκπροσώπους!

Στο παιχνίδι όμως υπαρχει και μια νέα δυναμική, κατανοητή πλέον από αυτό που κάποιοι αποκαλούν "κρίσιμη μάζα". Αν μια "κρίσιμη μάζα" ανθρωπάκων συνειδησιακά και ενεργειακά, μέσα από ατομική εσωτερική εργασία, ξεπεράσει τους περιορισμούς της, ατομικούς και κοινωνικούς, τότε θα έχει δύναμη επιρροής πάνω στους παίκτες και ας μοιάζει εκτός παιχνιδιού και εκτός νυμφώνος.

Ολα είναι Ενέργεια και Συνείδηση ανθρωπάκο! Πέρα από την ψήφο σου έχεις και έναν εαυτό να "καλλιεργήσεις"! Μόνο εξελιγμένες ατομικότητες που φτιάχνουν κρίσιμες μάζες είναι σε θέση να κάνουν κβαντικά συνειδησιακά άλματα. Κάπως έτσι σήμερα κλείνει ο κύκλος των "γερακιών" και μπαίνουμε επίσημα στο νέο κύκλο των "περιστερών"!

Διαβάστε ακόμα:

Τι φοβάται ο Ομπάμα για την Ελλάδα