ΓΙΑΤΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Είναι ίσως η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση στραβομουτσουνιάζει και προβληματίζεται, όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση τη διαβεβαιώνει «Προχώρα εσύ κι εγώ σε στηρίζω». Όσο η ΝΔ αφήνει να εννοηθεί ότι θα συμπράξει στην εφαρμογή τυχόν μνημονιακών μέτρων, τόσο περισσότερο ο Λαφαζάνης υποπτεύεται πλακάκια του Τσίπρα με τη Μέρκελ.

Από την άλλη πλευρά, όσο ο Σαμαράς θα προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση τόσο ο Τσίπρας δεν θα μπορεί να επισείει στον Λαφαζάνη τον κίνδυνο να απωλέσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη και να αναγκάσει τους προσκείμενους σ αυτόν να ψηφίσουν τα όποια μέτρα.

Το τελευταίο που θα ήθελε ο πρωθυπουργός είναι να περάσει τα νομοσχέδια με διαρροές από τους δικούς του, αλλά με την πλήρη στήριξη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Σαν να ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία κόμματος προς τα αριστερά του. Είναι άλλο να το επιδιώξει αυτό και άλλο να του προκύψει.

Είναι επίσης άλλο πράγμα να ψηφιστεί ένας νόμος από όλους τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και από μερικούς ή όλους των άλλων κομμάτων και άλλο να συμβεί το αντίθετο. Να ψηφιστεί, δηλαδή από όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και από την πλειοψηφία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και σ’ αυτή την περίπτωση το timing είναι όλη η ουσία.

Διαβάστε ακόμα:

Θρησκευτική διπλωματία από τον Τσίπρα