ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΣΑΜΑΡΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Είναι από τα ανεξήγητα της πολιτικής περιόδου. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση παίρνει στα κύρια μαθήματα μη προβιβάσιμους βαθμούς, ωστόσο τα ποσοστά της, σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, παραμένουν αναλλοίωτα.

Τουναντίον, μάλιστα στο μέγα θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έχει στήριξη μεγαλύτερη από το άθροισμα της δύναμης των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν. Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν εκμεταλλεύεται δημοσκοπικά το κλακάζ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χάνει τουλάχιστον έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Που σημαίνει πως δεν ικανοποιεί ούτε η μετεκλογική πολιτική της, θέμα που ήδη κυριαρχεί στον άτυπο εσωκομματικό διάλογο εν όψει της πανελλήνιας συνδιάσκεψης στο τέλος Ιουνίου. Με τη ΝΔ συνέβη και το εξής επίσης εκπληκτικό. Όσο καιρό ο Τσίπρας φοβέριζε τους δανειστές με στάση πληρωμών και Γκρέξιτ, ο Σαμαράς τον παρακαλούσε να προχωρήσει σε συμφωνία, δεσμευόμενος ότι θα τον στήριζε στη Βουλή.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να δηλώνει δημοσίως ότι αν χρειαστεί μπορεί να μπει και στην κυβέρνηση. Τώρα που ο Τσίπρας δείχνει έτοιμος για το μεγάλο συμβιβασμό, ο Σαμαράς αλλάζει τροπάριο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην ψηφίσει τη συμφωνία.

Το θέμα ήδη αποτελεί αντικείμενο κόντρας μεταξύ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλα δείχνουν ότι ο Ιούνιος θα είναι καυτός όχι μόνο για την κυβέρνηση, λόγω της αναμενόμενης συμφωνίας, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε ακόμα:

Το μεγάλο κωλομπάρεμα του Σύριζα