ΖΩΗ: Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΛΑ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΝΝΟΟΥΣΕ!

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Ένα-ένα τα όπλα του... εγκλήματος άρχισε να εξαφανίζει ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας αποστάσεις από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Τις προάλλες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας επέμεινε σε όλους τους τόνους ότι ο Τσίπρας δεν μίλησε ποτέ για κατάργηση του μνημονίου με ένα άρθρο σε ένα νόμο.

Τα ραδιόφωνα και οι σατυρικές εκπομπές τον διέψευσαν. Το θέμα επανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, που όμως λόγω ύπαρξης ντοκουμέντων, απέφυγε να υποστηρίξει ό,τι και ο στενός συνεργάτης της. Ότι δηλαδή ο Τσίπρας δεν είπε ποτέ για κατάργηση του μνημονίου με ένα άρθρο σε ένα νόμο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραδέχθηκε ότι ο πρωθυπουργός είπε την επίμαχη φράση, αλλά όχι με την έννοια που νομίζουμε όλοι. Ήταν σχήμα λόγου, είπε η επισημότατη και από το βήμα της Βουλής δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, που σημαίνει πως άλλα είπε και άλλα εννοούσε. Άρα μην τα παίρνετε τοις μετρητοίς. Ανέτρεξα στο διαδίκτυο για να δω ποιο από τα δεκάδες σχήματα λόγου ταιριάζει στην περίπτωση μας.

Αλληγορία: Η αλληγορία είναι ένας μεταφορικός εκφραστικός τρόπος, ο οποίος κρύβει νοήματα διαφορετικά από εκείνα που φανερώνουν οι χρησιμοποιούμενες συγκεκριμένες λέξεις. Με την τεχνική αυτή, επομένως, επιδιώκεται και επιτυγχάνεται η απόκρυψη του πραγματικού νοήματος. Αν δεν απατώμαι πρόκειται για κλασική πολιτική πράξη.

Αναδίπλωση: Είναι αυτό που πάει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά.

Αποσιώπηση: Διακόπτεται ο λόγος και παραλείπονται όσα θα ακολουθούσαν, ενώ στη θέση τους σημειώνονται τρεις τελείες (αποσιωπητικά), μιας και ο αφηγητής δε θέλει να μας πει περισσότερα λόγω συναισθηματικής φόρτισης ή για να υπαινιχθεί κάτι. Είναι αυτό που κάνουν οι έξυπνοι Συριζαίοι όταν καλούνται να σχολιάσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος τους.

Έλλειψη: Παραλείπονται λεκτικά στοιχεία που εννοούνται εύκολα από την κοινή πείρα, από τη σειρά του λόγου και από τα συμφραζόμενα. Εδώ από την δέσμευση Τσίπρα αφαιρέθηκε το σημαντικότερο. Το λέμε που και που καμία μαλακία να περνά η ώρα...

Λιτότητα: Αντί για κάποια λέξη χρησιμοποιείται η αντίθετή της με άρνηση. Που σημαίνει δεν καταργείται το μνημόνιο, η λιτότητα συνεχίζεται.

Δυστυχώς, φαίνεται πως και ο ισχυρισμός της Ζωής ήταν σχήμα λόγου. Όπως εξήγησε, η διατύπωση Τσίπρα δεν είχε άλλο στόχο, παρά μόνο να καταδείξει τη «βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή» της προηγούμενης κυβέρνησης. «Το μνημόνιο δεν είναι ζήτημα κριτικής ή προσέγγισης αντοχών. Το μνημόνιο είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να πάψει σε όλη την Ευρώπη. Έχει εξηγηθεί ότι χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο. Το σχήμα λόγου ‘με ένα άρθρο και ένα νόμο’ είχε ειπωθεί, για να καταδείξει τη βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Να είμαστε σαφείς. Προφανώς η κατάργηση του μνημονίου προϋποθέτει πολλαπλά νομοθετήματα και (...)έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, παρόλο που η κυβέρνηση δεν είναι απερίσπαστη» προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση