ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Δεν υπάρχει βλακεία για βλακεία που να μην ειπώθηκε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Γκρέξιτ, δραχμή, διπλό νόμισμα. Ό,τι φανταστεί ο νους του ανθρώπου έγινε σενάριο και το σενάριο είδηση.

Τελευταία επιτυχία των σεναριολογούντων... η διαμάχη Μέρκελ – Σόιμπλε για την τύχη της χώρας μας. Έργο με δύο πρωταγωνιστές. Τον κακό μπάτσο Σόιμπλε που θέλει το Γκρέξιτ και τον καλό μπάτσο Μέρκελ που δεν θέλει το Γκρέξιτ.

Μία μάχη εξαιρετικά αμφίρροπη, κατά τις περιγραφές. Μία ενδοκυβερνητική κόντρα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την περιώνυμη γερμανική στοχοπροσήλωση. Η Μέρκελ έχει με το μέρος της την εξουσία και ο Σόιμπλε το ΔΝΤ. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με ότι συνέβαινε στην αρχή της κρίσης, όταν η Μέρκελ επέμεινε για την εμπλοκή του ΔΝΤ στην υπόθεση της Ελλάδος, σε αντίθεση με τον υπουργό της των Οικονομικών.

Δυστυχώς για τους παραμυθάδες, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν αποκαλυφθεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη πολιτικό παραμύθι. Το Γκρέξιτ αποδεικνύεται διαπραγματευτικό ατού και όχι ρεαλιστική λύση. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε, τους δημοφιλέστερους Γερμανούς πολιτικούς.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζει την πλευρά των θυμωμένων με τους Έλληνες και ζητά την παραδειγματική τιμωρία τους. Κάποια στιγμή, όμως πείθεται ότι αυτό δεν συμφέρει τη Γερμανία και συντάσσεται με τη διαλλακτική Μέρκελ, συμπαρασύροντας τους αντιφρονούντες συμπατριώτες του για την ανάγκη συνέχισης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Ήδη η καγκελάριος έχει πάρει στις πλάτες της το παιχνίδι και ο υπουργός της έχει... αποσυρθεί.

Μέρκελ και Σόιμπλε δεν είναι το αντίστοιχο του Τσίπρα – Βαρουφάκη γι' αυτό και ο Γιάνης έχει περάσει στον πάγκο της ομάδας διαπραγμάτευσης, σε αντίθεση με τον Βόλφγκανγκ που παραμένει αναντικατάστατος. Έστω και αφανώς προς το παρόν.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Βαρουφάκης προκαλεί τον Σύριζα;