ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΞΥΠΟΛΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΦΩΦΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Καμία έκπληξη από την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αναμενόμενη. Τα κομματικά στελέχη, αφού εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην οικογένεια Παπανδρέου, εκλέγοντας τρεις κατά σειρά αρχηγούς που στη συνέχεια έγιναν πρωθυπουργοί, πέρασαν στην οικογένεια Γεννηματά, του επικρατέστερου, όσο ζούσε, διαδόχου του ιδρυτή του κόμματος.

Με τα πολιτικά τζάκια συμβαίνει ό,τι και με το δημόσιο χρέος. Η διάρκεια τους μετριέται σε δεκαετίες. Το τελευταίο δάνειο της Επανάστασης του 1821 εξοφλήθηκε προ δεκαετίας, δηλαδή διήρκεσε κάτι περισσότερο από 180 χρόνια.

Ξέρετε πόσα χρόνια μετρά στην πολιτική η οικογένεια Μητσοτάκη; Περισσότερα από 140. Γενάρχης της ο Κωστής Μητσοτάκης, παππούς του πρώην πρωθυπουργού, που γεννήθηκε το 1845 και πέθανε το 1898. Πρόκειται για τον ιδρυτή του Κόμματος των Ξυπόλητων, που παρέλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το μετονόμασε σε Κόμμα Φιλελευθέρων.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρωτοεξελέγη το 1946 και έκτοτε, δηλαδή επί 69 χρόνια η οικογένεια του έχει έντονη παρουσία στην πολιτική ζωή, άλλοτε μέσω του ιδίου, άλλοτε μέσω των παιδιών του Ντόρας και Κυριάκου και του εγγονού του Κωστή Μπακογιάννη και άλλοτε μέσω των ανιψιών του Κυριάκου Βιρβιδάκη και Μ. Λυμπεράκη.

Αιωνόβια και η παρουσία της οικογένειας Παπανδρέου στην πολιτική ζωή. Άρχισε το 1915 με το διορισμό του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου Γεωργίου Παπανδρέου στη θέση του νομάρχη Λέσβου και συνεχίστηκε με την υπουργοποίηση του το 1930. Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε για πρώτη φορά πρωθυπουργός στη λεγόμενη κυβέρνηση του Λιβάνου, όπου είχαν διαφύγει οι Έλληνες πολιτικοί στα χρόνια της Κατοχής.

Ο Α .Παπανδρέου ήταν ο δεύτερος πρωθυπουργός της οικογένειας και τον ακολούθησε ο γιος του Γιώργος, η μη εκλογή του οποίου στις τελευταίες εκλογές διέκοψε απότομα το σερί της παρουσίας των Παπανδρέου στη Βουλή.

Αντίθετα, οι Καραμανλήδες και στα κάτω τους έχουν, μέσω του πρώην πρωθυπουργού και του εξαδέλφου του και βουλευτή Σερρών, διπλή κοινοβουλευτική παρουσία. Μάλιστα για να τηρηθούν τα έθιμα της πολιτικής ή μάλλον τα βίτσια των κομματαρχών κάποιοι κινούνται για την προώθηση ενός εκ των δύο στην αρχηγία. Η οικογένεια Καραμανλή συμπλήρωσε ήδη 80 χρόνια πολιτικής δραστηριότητας.

Επτά δεκαετίες στην πολιτική συμπλήρωσε και η οικογένεια Βαρβιτσιώτη, με γενάρχη της τον βουλευτή του Λαικού Κόμματος Μιλτιάδη, 1946-1950. Η σκυτάλη πέρασε στο γιο του Γιάννη και στη συνέχεια στον εγγονό του Μιλτιάδη. Μεγάλο πολιτικό σόι και οι Κεφαλογιάννηδες με κοινοβουλευτική παρουσία από το 1958, χρονιά που ο Γιάννης Κεφαλογιάννης εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου. Το έργο συνεχίζουν η κόρη του Όλγα, στην Πρώτη Περιφέρεια Αθηνών, ο ευρωβουλευτής ανιψιός του Μανόλης και άλλος ανιψιός του και βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Διαβάστε ακόμα:

Η πιο χοντρή γκέλα του Τσίπρα με τους δανειστές