ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΥΧΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ξενοδοχείο Stanhope στις Βρυξέλλες. Σημειώστε το. Η τραπεζαρία του είναι ένα από τα ισχυρότερα κέντρα εξουσίας, όπου κρίνονται οι τύχες των ευρωπαικών λαών. Ένα μικρό και ευέλικτο ηγετικό σχήμα, παρακάπτοντας άλλα δυσκίνητα ευρωπαικά όργανα συζητά για να εγκρίνει ή να απορρίψει σοβαρότατα σχέδια που αφορούν τους Ευρωπαίους πολίτες.

Κανείς δεν ξέρει αν η τύχη της χώρας μας έχει ήδη κριθεί εδώ. Η G5, όπως αποκαλούν την ομάδα τους τα ίδια τα μέλη του κλάμπ, αποτελείται από τους πέντε βασικότερους παράγοντες της Ε.Ε., που λειτουργούν ανεξάρτητα από τα επίσημα κέντρα εξουσίας, την Κομισιόν, το συμβούλιο της Ευρωπαικής Ένωσης, τα αρχηγεία του ευρωκοινοβουλίου και τη γερμανική καγκελαρία.

Συναντώνται εκεί 1-2 φορές το μήνα για δείπνο ή ποτά και για περίπου ένα δίωρο συζητούν για πολιτική και στρατηγική.

Στο ίδιο τραπέζι κάθονται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φραν Τίτεμανς, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

Παρότι νεόκοπη, η οργάνωση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, όπως η υπονόμευση της πρότασης μομφής κατά του Γιούνκερ, όταν έσκασε το σκάνδαλο LuxLeaks και η εξασφάλιση στήριξης στην πρωτοβουλία του για ένα ευρωπαικό επενδυτικό ταμείο 315 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που δεν κρύβουν την ενόχληση τους για τον αποκλεισμό τους από την πανίσχυρη αυτή λέσχη. Κάνουν λόγο μάλιστα για έλλειψη διαφάνειας και σνομπισμό. Η G5, όμως που συνεδριάζει πάντα χωρίς βοηθούς, θέλει να κρατήσει τον κλειστό χαρακτήρα της.

Λέγεται πως στις συζητήσεις τις οποίες καθοδηγούν ο Γιούνκερ και ο Σουλτς, αρχίζουν με τα καλύτερα ανέκδοτα που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες και η ατμόσφαιρα είναι συχνά χαλαρή και ελαφριά, ώσπου να πέσουν στο τραπέζι οι τύχες των λαών της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι Ελληνες λένε στον Τσίπρα όχι πια σεξ