ΠΩΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΣΟΜΠΛΕ ΚΑΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ στηρίζουν αναφανδόν τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίον ούτε που ήθελαν να ακούσουν στο πρόσφατο παρελθόν. Όταν παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου, ο Γιούνκερ έλεγε ότι η Κομισιόν εύχεται να νικήσουν οικεία πρόσωπα, δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ χάλασε τον τόπο καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Παρεμφερείς δηλώσεις είχαν γίνει τότε και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οκτώ μήνες από τότε, το σκηνικό έχει αλλάξει ριζικά, καθώς το τρίτο μνημόνιο γεφύρωσε τις τεταμένες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαική ηγεσία.

Η καγκελάριος Μέρκελ αποφάνθηκε ότι η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης, ενώ ο Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διέσπασε το κόμμα του για τη συμφωνία κι αυτό τον κάνει άξιο εμπιστοσύνης. Αλλά και οι νεοφιλελεύθεροι ευρωπαικοί κύκλοι προτιμούν τον Τσίπρα σαν τον μόνο Έλληνα πολιτικό που μπορεί να υλοποιήσει ένα τόσο δύσκολο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Επίσης ο πρόεδρος Ολάντ που είναι πλέον ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του -για θυμηθείτε το ...Ολαντρέου του Τσίπρα για την και άρνηση του Γάλλου προέδρου να τον συναντήσει- τον χαρακτήρισε θαρραλέο επειδή είχε το κουράγιο, όπως είπε, να κάνει τις οικονομικές και πολιτικές επιλογές που του επέτρεψαν να κρατήσει τη χώρα του στο ευρώ.

Στροφή 180 μοιρών.

Από την άλλη, ποιος θα περίμενε το άνοιγμα Τσίπρα προς τις ΗΠΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ακυρώσει το προγραμματισμένο για το τέλος Σεπτεμβρίου ταξίδι του στην Αμερική και τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Ομπάμα. Θέλει να τον ευχαριστήσει και από κοντά για τη στήριξη του τους προηγούμενους κρίσιμους μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

Καθήκι διαπρεπές ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός