ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ!

 

«Ο Αριστοφάνης δεν δίστασε να γελοιοποιήσει τον Σωκράτη». Δεν το λέω εγώ, γι' αυτό έβαλα σε εισαγωγικά την πρόταση. Που είναι μια αλήθεια. Ότι ο μέγας σατιρικός ποιητής, ο Αριστοφάνης όχι απλά καυτηριάζει πρόσωπα και πράγματα, διότι αυτή ήταν η δουλειά του, αλλά μέχρι που ξευτύλιζε στις κωμωδίες του κορυφαία πρόσωπα της Αρχαίας Αθήνας.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ένας δημοσιογράφος κολοσσός, πνευματικός άνθρωπος, που κάθε κείμενό του, περί θεάτρου κι όχι, έχει διαχρονική αξία, έγραψε:

«Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι μια ιδιότυπη πολιτική περσόνα με παφλάζουσα αλαζονεία, γλωσσικό χείμαρρο, χαμόγελο δράκουλα, επηρμένο βλέμμα, χολερική διάθεση και εννοιολογική δυσκοιλιότητα. Μια εν ζωή μίμηση της αείμνηστης Τασσώς Καββαδία της μεγαλοαστικής ηθολογικής υποκρισίας».

Γιατί, αναρωτιέται ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, αυτό το καλοκαίρι δεν έκαναν νούμερο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο θέατρο ο Μπέζος, ο Ζαχαράτος, ο Σεφερλής; Με τη μαστοριά τους, με τα δικά τους κωμικά εργαλεία να σατιρίσουν την πρώην πρόεδρο της Βουλής.

Γράφει ακόμα συγκεκριμένα ο Γεωργουσόπουλος:
«Οι κωμικοί ηθοποιοί και κυρίως όσοι έχουν το ένστικτο να συλλαμβάνουν τη λαϊκή ψυχολογία που απορρίπτει συνήθως κάθε ιδιοτροπία, προκλητικότητα, αμετρία, αμετροπρέπεια, αλαζονεία, φανφαρονισμό, επιθετική προπέτεια και επειδή έχουν μια εκπληκτική αίσθηση του μέτρου, οι κωμικοί λοιπόν κατορθώνουν, όπως και οι γελοιογράφοι να βρίσκουν και να εντοπίζουν τα εξέχοντα χαρακτηριστικά δημοσίων προσώπων που τα καθιστούν στόχο κριτικής και χλευαστικής γελοιοποίησης».

Λοιπόν; Τι φοβηθήκανε κάποιοι θιασάρχες και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυτό το απίθανο πράμα γλύτωσε τον επί σκηνής θεατρικό «διασυρμό»; Ο Αριστοφάνης, γράφει ο Γεωργουσόπουλος χωρίς καμμία αιχμή για την Κωνσταντοπούλου, δεν δίστασε να γελοιοποιήσει Σωκράτη και Ευρυπίδη, Αγάθωνα και Κλέωνα.

Ο αποδυτηριάκιας θα δώσει την απάντηση. Γιατί ενώ προσφέρεται η φιγούρα της κυρίας Κωνσταντοπούλου να κάνεις την πλάκα σου σαν κωμικός ηθοποιός και να διασκεδάσει με τη ψυχή του ο κόσμος, κανένας δεν το τόλμησε.

Η ερμηνεία του φαινομένου, γιατί δεν ακούμπησαν τη Κωνσταντοπούλου. Όποιος κάνει επιθεώρηση έναν αριστερό είναι φασίστας. Μαύρη αντίδραση. Επιτόπου θα συκοφαντηθεί. Και επειδή οι αριστεροί ποτέ δεν ήταν κυβέρνηση, ποτέ δεν ήταν εξουσία, είχαν γλυτώσει πολλοί γραφικοί τύποι της λεγόμενης αριστερής παράταξης.

Διαβάστε ακόμα:

Γκομενοδουλειές μέσα στο υπουργικό συμβούλιο