MIA ZΩΗ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΑΓΩΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Θα ήταν φοβερή η ανακολουθία του προέδρου Ολάντ αν δεν στήριζε, όπως στήριξε, την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν σαν να πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων τη γαλλική ιστορία στη διάσωση Ελλήνων ναυαγών.

Κι είναι τόσο πλούσια. Θα μπορούσε αβίαστα να υποστηρίξει κανείς ότι οι Γάλλοι, είναι αυτοί που μας έβαλαν στην Ευρώπη και αυτοί που μας κράτησαν. Κυριολεκτικά. Λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης Ελλάδος – ΕΟΚ, στις 9 Ιουλίου 1961, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής το παραδέχθηκε δημοσίως.

«Ημπορώ να πω ότι χωρίς την παρέμβαση Ντε Γκωλ, κατά την τελευταία στιγμή, η προσπάθεια της συνδέσεως θα είχε αποτύχει».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με το Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1960, που κατέστη αναγκαία μετά την σοβαρότατη εμπλοκή στη διαδικασία σύνδεσης που είχε αρχίσει στις 27 Ιουλίου 1959 με την κατ’ αρχήν αποδοχή του ελληνικού αιτήματος.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε το 1979, όταν και πάλι οι Γάλλοι δια του προέδρου τους Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’Εστέν είχαν αποφασιστική συμβολή στην πλήρη ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ.

Πώς, λοιπόν, ο πρόεδρος Ολάντ θα ξεχνούσε την ιστορία που έγραψαν οι προκάτοχοι του;

Διαβάστε ακόμα:

Ελλάς - Γαλλία - Κωλομπαρία