ΗΤΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΗ ΝΔ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κανείς δεν ήξερε πότε θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Όλοι, όμως προδίκαζαν ποιος θα είναι ο χαμένος των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Το περίεργο είναι ότι δεν πρόκειται για κανέναν από τους τέσσερις υποψηφίους , δηλαδή ούτε για τον Μειμαράκη ούτε για
τον Τζιτζικώστα ούτε για τον Άδωνι ούτε για τον Κυριάκο.

Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, που ό,τι αναποδιά προκύπτει ,σ αυτόν την φορτώνουν. Ορισμένοι – τι ορισμένοι, αρκετοί ήθελα να πω –δεν θα του συγχωρήσουν την απόπειρα να ελέγξει τις εξελίξεις στη ΝΔ δίκην κλειδοκράτορα ,όπως λένε, Τζιτζικωστικοί, Μητσοτακικοί και Γεωργιαδικοί, δηλαδή όλοι πλήν Μειμαρακικών. Από αυτό και μόνο φαίνεται ότι η διάσπαση του κόμματος, τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογίας ,είναι γεγονός, κάτι που συνιστά μία πελώρια κατ΄αρχήν ήττα για τον Κ. Καραμανλή, τον φερόμενο μέχρι πρότινος ως τον μόνο ικανό να συνενώσει , όποτε το απαιτούσαν οι περιστάσεις , όλη την κεντροδεξιά.

Η διάταξη των δυνάμεων τώρα έχει ως εξής. Από τη μία οι Καραμανλικοί με ηγέτη τον πρώην πρωθυπουργό και σημείο αναφοράς για τις εσωκομματικές εκλογές τον Μειμαράκη
και από την άλλη, ο Α. Σαμαράς, με σημεία αναφοράς τους Τζιτζικώστα ,Γεωργιάδη και Βορίδη. Το καζάνι βράζει στο παρασκήνιο. Η λάσπη εκτοξεύεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στις πιο πολιτισμένες αντιπαραθέσεις, πολέμιοι του Καραμανλή χαρακτηρίζουν σκόπιμες τις καθυστερήσεις στην εκλογή προέδρου . Προκειμένου, λένε, να μην εκλεγεί ο Μειμαράκης , οι αντίπαλοι του εξωθούνται σε αποχώρηση από το κόμμα , ώστε η ΝΔ να συνεχίσει να ελέγχεται από τους κληρονόμους του ιδρυτή της. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να περιέλθει στην δεξιά πτέρυγα, με ότι συνεπάγεται αυτό για το πολιτικό μέλλον του Καραμανλή και τη φημολογούμενη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο της διάσπασης εξυπηρετεί και ένα άλλο σχέδιο που τρέχει κατ’ αυτάς. Να φύγουν οι σκληροί για να μπορέσει το Καραμανλικό μπλόκ να συνεργαστεί με τον Τσίπρα σε κυβερνητικό επίπεδο.

Κάποιοι μάλλον θα ετοιμάζουν τα σχέδια για το τέταρτο μνημόνιο.

Διαβάστε ακόμα:

Αφησε τους Σαντινίστας κι έπιασε τα μνημόνια