ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΘΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας Νόμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς κατήγγειλε δημοσίως την κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί του για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Το γερμανικό κρατίδιο είχε εξασφαλίσει από ελβετικές και άλλες ευρωπαικές τράπεζες λίστες Ελλήνων με συνολικές καταθέσεις 3,9 δις ευρώ, τις οποίες προσφέρθηκε να παραδώσει το 2012 στις ελληνικές αρχές, πλήν, όμως η τότε κυβέρνηση αγρόν ηγόρασε. Καταγγελία που έμεινε αναπάντητη από τους θιγόμενους.

Με την ανακοίνωση αυτή, ο Γερμανός επίσημος αποκάλυψε έναν από τους λόγους –τον πιο βασικό ίσως- που η χώρα του Γερμανία είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον τότε πρωθυπουργό, με αφορμή την αποπομπή του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρη. Ταυτόχρονα, όμως, έστειλε μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα έχει την τύχη των προκατόχων του αν ακολουθήσει την ίδια πρακτική, να καλύπτει τα ελλείμματα αυξάνοντας τη φορολογία και όχι πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή.

Κανείς, άλλωστε, δεν ξεχνά τις πομπώδεις ανακοινώσεις στη Βουλή Π. Νικολούδη, υπουργού της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα. Είχε, λέει, εντοπίσει 3.500 κραυγαλέες υποθέσεις φοροδιαφυγής 7,7 δις. ευρώ από τις οποίες 2,5 δις ευρώ θα εισπράττονταν άμεσα, δηλαδή μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Νικολούδης έφυγε από την κυβέρνηση και μαζί με αυτόν φτερά έκαναν και τα 2,5 δις. ευρώ. Όσο χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση, ο Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι δεν αξιοποιούσε τη λίστα Λαγκάρντ για να καλύψει κομματικούς του φίλους. Επί των ημερών στην κυβέρνηση, από τη λίστα των δισεκατομμυρίων εισπράχθηκαν μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ. Κάπως έτσι συνεχίζεται το ελληνικό παραμύθι που άρχισε προ 40ετίας.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακάλυψε και οι επίγονοι του συνέχισαν το τροπάριο της πάταξης της φοροδιαφυγής για την κάλυψη των παροχών που εξήγγειλαν για να κερδίσουν την ψήφο του κόσμου.

Διαβάστε ακόμα:

Το προσωπικό συμφέρον πάνω απ' ολα