ΧΩΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο Τσίπρας θα κάνει μία από τις πιο εντυπωσιακές κωλοτούμπες της θητείας του. Να το θυμηθείτε. Όχι μόνο την απλή αναλογική δεν θα ψηφίσει, αλλά αμφιβάλλω αν θα μειώσει – αυτά τα περί κατάργησης ήταν ένα άλλο αστείο του χωρατατζή πρωθυπουργού – και το μπόνους των πενήντα εδρών.

Όσον αφορά τα άλλα που διαρρέουν, τη σμίκρυνση των μεγάλων περιφερειών ή το πλαφόν των τριών θητειών των βουλευτών, αυτά ανήκουν επίσης στη σφαίρα της φαντασίας του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Συριζαίοι βουλευτές κάνουν λόγο για ανέκδοτα.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ήταν ανέκαθεν βασική διακήρυξη της Αριστεράς. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ την είχε κάνει σημαία του, πριν από το 1981, για να τη ξεχάσει παντελώς στα χρόνια της βασιλείας του.

Η πρώτη, μετά από πολλά χρόνια, ευκαιρία καθιέρωσης της απλής αναλογικής δόθηκε το καλοκαίρι του 1989 με την λεγόμενη κυβέρνηση Τζανετάκη, που στήριζαν από κοινού η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη και ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Χ. Φλωράκη και Λ. Κύρκου. Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει προβλήματα στην τότε κυβερνητική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, που, βέβαια, απορρίφθηκε από την τότε πλειοψηφία, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που είχε ως σχεδόν μοναδική αποστολή την κάθαρση του δημοσίου βίου. Σήμερα εκείνοι που αντιδρούν στα σχέδια Τσίπρα είναι η ΝΔ και πιθανότατα ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ιδιαίτερα στο θέμα του μπόνους που από 40 το πήγε στις 50 έδρες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είναι κάθετος. Σας θυμίζω ότι ο Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι θα το καταργούσε τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της πρώτης θητείας του.

Είχε ξεχάσει, βέβαια, ότι ο εκλογικός νόμος ισχύει πάντα από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές, οπότε μπορεί να ισχύσει από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση. Πρέπει ο πρωθυπουργός να είναι εξαιρετικά διορατικός ή τζογαδόρος για να αλλάξει έναν εκλογικό νόμο χωρίς τον κίνδυνο να πάθει ζημιά. Αν θελήσει να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές, θα χρειαστεί να συμπράξει με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλήν της ΝΔ- συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής.

Θα χρειαστεί επίσης να δώσει κάτι στα μικρά κόμματα. Μία μείωση ενδεχομένως του ποσοστού για είσοδο στη Βουλή, ίσως γύρω στο 2%, κάτι που όμως θα ανοίξει την όρεξη για κάθοδο στις εκλογές δεκάδων νέων σχηματισμών. Άντε μετά να κάνει κανείς κυβέρνηση, όταν θα είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με άλλα 5-7 κόμματα. Παλιοδουλειά, τελικά το πρωθυπουργιλίκι...

Διαβάστε ακόμα:

Μάγειρας της συμφοράς ο Τσίπρας