ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΓΕΤΗΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Από την αρχή κιόλας της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα αναζητεί τον ηγέτη που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο. Τα δοκίμασε όλα. Από τον λαοπρόβλητο, το 2009 ΓΑΠ και τον ειδήμονα Παπαδήμο, μέχρι τον αντιμνημονιακό, μέχρι την πρωθυπουργοποίηση του, Σαμαρά. Ώσπου, παραδόθηκε αμαχητί στον Τσίπρα.

Κι όμως ύστερα από τρείς περιφανείς νίκες, ο 96ος από συστάσεως του ελληνικού κράτους πρωθυπουργός αμφισβητείται εντόνως, ένα χρόνο μετά την ενθρόνιση του. Είναι κι αυτός αναλώσιμος κι αν ναι, ποιος θα είναι ο 97ος; Μήπως, τελικά δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά συνταγής;

Η απόκτηση κατάλληλης ηγεσίας αποτελούσε ανέκαθεν μία σταθερή επιδίωξη των Ελλήνων στα 195 χρόνια του ελεύθερου βίου τους. Σπάνια, όμως τα κατάφεραν. Αλλά κι όταν το πέτυχαν, ελάχιστες φορές κατάφεραν να τη διατηρήσουν. Παράδειγμα, ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας Ιωάννης Καποδίστριας, που παρά το σπουδαίο έργο του, εξοντώθηκε πρόωρα από ελληνικά χέρια. Αντίθετα, η βασιλεία του Όθωνα που επιβλήθηκε έξωθεν διήρκεσε περίπου 30 χρόνια, αλλά δεν ρίζωσε στη συνείδηση του λαού ούτε αποτέλεσε το πρότυπο ηγεσίας που θα οδηγούσε στην εθνική ολοκλήρωση.

Πέντε, βασικά είναι οι ηγέτες που συγκέντρωσαν τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου κυβερνήτη, σύμφωνα με τα ελληνικά στάνταρτ. Ιωάννης Καποδίστριας, Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτούς και ίσως και μερικούς άλλους έχει στο μυαλό του ο Έλληνας όταν μιλά για έλλειμμα ηγεσίας.

Τίθεται, όμως το ερώτημα τι θα μπορούσε να πετύχει σήμερα απέναντι σε μία τρόικα ένας Βενιζέλος, ένας Καραμανλής ή ένας Παπανδρέου; Πολλοί πιστεύουν ότι θα έσκιζε το μνημόνιο και θα έδιωχνε το ΔΝΤ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα προχωρούσε ολοταχώς σε ένα τέταρτο μνημόνιο. Το αδιέξοδο είναι πλήρες...

Διαβάστε ακόμα:

Πράσινοι και Βένετοι συνδέουν τον Ιουνστινιανό και τον Τσίπρα