ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΝΕΝΕΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». Ήταν η φράση που φέρεται να είπε το 1827 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ξεκινώντας την εκστρατεία του εναντίον των νενέκων του Ιμπραήμ.

Σε μία περίοδο που οι καταγγελίες περί προσκυνήματος και εθνικής προδοσίας -με αφορμή τα μνημόνια,- δίνουν και παίρνουν, η φράση αυτή του ήρωα της ελληνικής επανάστασης αποκτά δραματική επικαιρότητα. Ωστόσο, πολλοί οι Νενέκοι, αλλά ουδείς Κολοκοτρώνης...

Ο Δημήτρης Νενέκος ήταν οπλαρχηγός της επαρχίας Πατρών, ο οποίος αφού πολέμησε με γενναιότητα τους Τούρκους, μετά το 1825 εξαγοράστηκε και έμεινε πιστός στον Ιμπραήμ και μετά τον ερχομό του Καποδίστρια.

Ποιον σας θυμίζει; Ποιος ή μάλλον ποιοι πέρασαν από το αντιμνημονιακό στο μνημονιακό στρατόπεδο;

«Μόνον εις τον καιρόν του προσκυνήματος εφοβήθηκα διά την πατρίδα μου», έγραφε ο γέρος του Μοριά, στην επιστολή του, με την οποία καλούσε τους κατοίκους των χωριών της Αχαϊας να συμμετάσχουν στην πολιορκία της Πάτρας ή να υποστούν τις συνέπειες. Όμως, η φράση του «φωτιά και τσεκούρι» που αναφέρεται στην επιστολή αυτή, έχει ταυτιστεί στο συλλογικό υποσυνείδητο με την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον όσων συντάχθηκαν με τον Ιμπραήμ ακολουθώντας το παράδειγμα του Νενέκου.

Με τα χρόνια, το όνομα του Νενέκου ταυτίστηκε με την εθνική προδοσία και τον δωσιλογισμό. Αντίστοιχη περίπτωση είναι ο Κουίσλινγκ, ο δεξιός Νορβηγός πολιτικός που κάλεσε τους ναζί να σώσουν τη χώρα του και ανταμείφθηκε με τη θέση του δοτού πρωθυπουργού.

Βρε τι μου θυμίζουν όλοι αυτοί, τι μου θυμίζουν;

Διαβάστε ακόμα:

Οσκαρ οι Ελληνες, βατόμουρο η κυβέρνηση στο προσφυγικό