Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Είναι κρίμα που ο Γεράσιμος Αρσένης θα μείνει στη συνείδηση πολλών μόνο σαν ένα σύνθημα και μία φράση που είπε. Άξιζε πολύ περισσότερο. Η φράση ήταν ''Γιώργο, χάσαμε... '', και με αυτήν παραδέχθηκε, με θαυμαστή ομολογουμένως, αξιοπρέπεια, την ήττα του στις εκλογές για την ανάδειξη το 1996 νέου πρωθυπουργού στη θέση του παραιτηθέντος Α. Παπανδρέου. Ήταν το επιμύθιο μιας ιστορίας από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αργοστόλι.

Το σύνθημα ήταν το γνωστό ''Κάτσε καλά, Γεράσιμε...'' από την εποχή των καταλήψεων, με τις οποίες μαθητές και φοιτητές υποδέχθηκαν τις μεταρρυθμίσεις του Αρσένη στην Παιδεία.

Ο αμερικανοσπουδαγμένος Γεράσιμος Αρσένης, απλώς Μάκης για τους φίλους του, ήταν ο πιο αριστερός υπουργός των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου και συνάμα από τους περισσότερο αποδεκτούς στους πολιτικούς αντιπάλους του λόγω μετριοπάθειας. Ήταν προσωπικός φίλος του Α. Παπανδρέου, ο οποίος του ανέθεσε το υπουργείο Οικονομίας και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ταυτόχρονα κι αυτό του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας». Πριν επιστρέψει στην πατρίδα εργάστηκε στον ΟΗΕ, επίσης είχε αναλάβει διευθυντικές θέσεις και σε κορυφαία διεθνή πόστα.

Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989 και μετά από τέσσερα χρόνια διορίστηκε υπουργός εθνικής αμύνης. Πέθανε στα 83 το 2016, σα σήμερα 19 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Διευθυντής ορχήστρας χωρίς ορχήστρα