ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΚΟΦΤΗΣ

 

Γραφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, όλοι όμως μπορούν να φανταστούν ποιο θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει σ’ αυτές - όποτε κι αν πραγματοποιηθούν. Ακόμη και τον άλλο μήνα, όπως πιστεύουν πολλοί. Θα είναι η υλοποίηση ή όχι του συμπληρωματικού πακέτου των 3,6 δισεκατομμυρίων. Τουτέστιν η ενεργοποίηση ή μη του περίφημου κόφτη. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε συμφιλιωθεί πια με το μνημόνιο των 5,4 δις και να συζητούμε μαζοχιστικά για κάτι περισσότερο.

Όσο πιο πρόωρες, λοιπόν, είναι οι εκλογές, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν να ξεφύγουν οι πολιτικές δυνάμεις από τα αμείλικτα ερωτήματα που γεννά η υποχρέωση λήψης πρόσθετων μέτρων αν δεν πετύχουμε το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Φέτος ή ακόμη και το 2017, η κυβέρνηση θα μπορούσε άνετα να ισχυριστεί –το έχει πράξει ήδη δια στόματος Γ. Κατρούγκαλου- ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι. Άρα περί όνου σκιάς ο θόρυβος σχετικά με το λεγόμενο τέταρτο μνημόνιο.

Από τις αρχές του 2018, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την πραγματικότητα, καθώς θα έχει φανεί προς τα πού πάει το πράγμα. Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, θα πρέπει από την 1.1.2019, που σημειωτέον είναι χρονιά εκλογών, να κοπούν αυτόματα μισθοί, συντάξεις και αμυντικές δαπάνες και ό,τι άλλο θα προβλέπει το πακέτο καβάτζα.

Κομματάκι δύσκολο. Για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να ανανεώσει την πρωθυπουργική του θητεία προτού κληθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο γραβατάκιας κόφτης παρά τω πρωθυπουργώ