Η ΩΡΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο ΜΕΝΙΟΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Μου ξανάρχονται ένα – ένα χρόνια δοξασμένα. Τα χρόνια ...του ΠΑΣΟΚ. Μας τα θύμισε ο Α. Τσίπρας, στήνοντας για περισσότερο από μία ώρα εκατοντάδες άτομα στα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης Ποσειδώνια.

Το γεγονός θύμισε την ώρα ΠΑΣΟΚ, την τακτική των στελεχών του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος να προσέρχονται στα κομματικά ραντεβού τους με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων να αρχίζουν με καθυστέρηση ακόμη και δύο ωρών, χωρίς, όμως, να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Όλοι ήξεραν πως όταν έλεγαν Κεντρική Επιτροπή στις δύο το μεσημέρι, εννοούσαν τις τρείς ή και τις τέσσερις το απόγευμα. Καμία παρεξήγηση, καθώς κανείς δεν διαμαρτυρόταν για καθυστέρηση δύο ωρών.

Από τους πιο πιστούς στο στήσιμο των συντρόφων του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος καθυστερούσε να προσέλθει ακόμη και στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, όπου προήδρευε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σε μία από αυτές τις συνεδριάσεις και ενώ είχε αρχίσει η ομιλία του τότε πρωθυπουργού, εμφανίστηκε ο Άκης. Ο Ανδρέας διέκοψε και είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς του. Ας καλωσορίσουμε στη συνεδρίαση μας κυρίες και κύριοι τον Άκη. Όλοι πάγωσαν.

Τα ...δοξασμένα χρόνια του ΠΑΣΟΚ μας τα θύμισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρομοιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Μένιο Κουτσόγιωργα. Ήταν ο υπουργός που λίγο πριν από τις εκλογές του 1989 άλλαξε επί το αναλογικότερο τον εκλογικό νόμο, για να μην επανέλθει ποτέ, όπως πίστευε, η ΝΔ στην εξουσία.

Χρειάστηκε η ΝΔ να συγκυβερνήσει με την Αριστερά και να διεξαχθούν δύο άκαρπες εκλογικές αναμετρήσεις για να μπορέσει ο Κ. Μητσοτάκης στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση , τον Απρίλιο του 1990, να συγκεντρώσει το εκπληκτικό ποσοστό του 47%, για να αποσπάσει μόλις 150 έδρες και μαζί με την ψήφο του Θ. Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ να σχηματίσει κυβέρνηση. Μόνο που, λόγω Σαμαρά, δεν εξάντλησε την τετραετία.

Ήταν η τιμωρία του Μένιου, για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο, στο εδώλιο του οποίου είχε καταρρεύσει τον Απρίλιο του 1991.

Διαβάστε ακόμα:

Σύριζα εξωτερικού, κυβερνηση εσωτερικού