ΠΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ένα μικρό παράδοξο έγινε τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική ζωή, αλλά λίγοι, ελάχιστοι για την ακρίβεια το πήραν χαμπάρι. Το Μαξίμου διέρρευσε το σχέδιο για την άμεση εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και αυτόματα δύο προσωπικότητες έσπευσαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να θέσουν ...υποψηφιότητα.

Πρώτος ο Προκόπης Παυλόπουλος, που με δημόσιες παρεμβάσεις του έριξε γέφυρες προς το συντηρητικό ακροατήριο, από το οποίο είχε απομακρυνθεί, προσεγγίζοντας λίγο περισσότερο απ’ ό,τι ίσως έπρεπε την παράταξη που τον ώθησε στο ύπατο αξίωμα. Θεώρησε σκόπιμο, λοιπόν, να στηλιτεύσει αναδρομικά τη θέση του πρώην υπουργού Παιδείας και νυν Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά κατά της αριστείας και να στείλει μήνυμα στον σημερινό υπουργό Παιδείας για την κατεύθυνση των αλλαγών που επεξεργάζεται. Απευθυνόμενος στους μαθητές που διακρίθηκαν στις μαθητικές Ολυμπιάδες της περασμένης χρονιάς ήταν κατηγορηματικός.

«Η πρόσκληση όλων εκείνων που μετείχαν στις εθνικές μαθητικές ομάδες οφείλεται στο ότι με τον τρόπο αυτό αναδεικνύουμε το ότι μέσα από την επιλογή τους απέδειξαν την αξία τους. Και αυτή την αξία οφείλουμε και να την αναγνωρίσουμε και οφείλουμε επίσης να την τιμήσουμε. Διότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια της αριστείας. Της αριστείας την οποίαν όλοι οι άνθρωποι, αλλά ιδίως εμείς οι Έλληνες πρέπει να υπηρετούμε κατά τον προορισμό της... Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έννοια της αριστείας αναδείχθηκε για πρώτη φορά ρητώς σ’ αυτόν εδώ τον τόπο από τον Όμηρο», τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε.

«Το αιέν αριστεύειν και επείροχον έμμεναι άλλων είναι κάτι το οποίο ακολουθεί το ελληνικό πνεύμα και την ελληνική σκέψη»...

Πρόκειται για κουβέντες που συγκινούν το συντηρητικό ακροατήριο, προς το οποίο απευθύνονται προφανώς και οι διαρροές από το Προεδρικό Μέγαρο ότι έχουμε πλέον να κάνουμε με έναν διαφορετικό Παυλόπουλο, ο οποίος επαναπροσδιόρισε το ρόλο του και προέβη σε νέα ιεράρχηση του ρόλου και των προτεραιοτήτων του. Λες και ο ανώτατος άρχων είναι υποχρεωμένος να κάνει την αυτοκριτική του γιατί στήριξε την κυβέρνηση σε δύσκολες στιγμές, σε ρόλο άλλοτε πρωθυπουργεύοντος και άλλοτε κυβερνητικού συμβούλου πέραν των καθηκόντων του.

Η δεύτερη υποψηφιότητα ...κατετέθη από τον μονίμως υποψήφιο για κάτι Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Έλληνας επίτροπος θέλοντας να πάρει τη ρεβάνς της αποτυχίας του να προταθεί τον Ιανουάριο του 2015 από το ΣΥΡΙΖΑ για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας και να εκλεγεί, παρενέβη στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, διαβεβαιώνοντας πόσο εξοικειωμένος είναι με το θεσμό.

Με δήλωση του επαναλαμβάνει πρόταση του από το 2011, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απ ευθείας από το λαό και να έχει αυξημένες αρμοδιότητες, περισσότερες από αυτές που προέβλεπε το Σύνταγμα του 1975.

«Η άμεση εκλογή του Προέδρου θα προσδώσει κύρος στον θεσμό και στο αξίωμα και στη θεσμική τάξη της χώρας. Ο Πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και συνεκτικά προς όφελος του έθνους όπου απαιτηθεί, σε αρμονική συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και το λαό μας», προσθέτει, θεωρώντας ότι η αναθεώρηση του συντάγματος όχι μόνον είναι επιτακτική ανάγκη αλλά πλέον υπάρχει η «συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αλλά και της κοινωνίας που απορρέει από μια δύσκολη πορεία 35 ετών, που έφερε στην επιφάνεια δυσλειτουργίες του μεταπολιτευτικού συστήματος».

Καλό βόλι το 2020...

Διαβάστε ακόμα:

Αίσχος! Ο Κατρούγκαλος πιάνει στο στόμα του τον Λαμπράκη!