ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Οι πολιτικοί συνηθίζουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους να λένε και μία κουβέντα έξω από την ημερήσια διάταξη, κάτι, τέλος πάντων, που δεν θα έλεγαν αν η συζήτηση γινόταν στη Βουλή. Είναι λογικό και ανθρώπινο. Αρχίζουν συνήθως από τα οικογενειακά τους και φτάνουν ακόμη και σε μίνι εκμυστηρεύσεις για την κατάσταση στο κόμμα τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Συνηθίζεται, όμως, να μην τα δημοσιοποιούν. Αυτά θεωρούνται οφ δη ρέκορντ και είναι θέμα τιμής η τήρηση εχεμύθειας, γι αυτό και όταν ξεφύγει κανείς από την αρχή αυτή, διαψεύδεται από τον άλλον. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, όταν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κοινολόγησε μια εκμυστήρευση του συνομιλητή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Μαξίμου.

«Ο Τσίπρας μου το είπε ξεκάθαρα: 'Δεν μπορώ να κάνω τίποτα από αυτά που δεσμεύθηκα αφού υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το 3ο Μνημόνιο. Σκέφτομαι, λοιπόν, μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να αφήσω κάτι ως Αριστερά γιατί από τα άλλα δεν θα κατορθώσω να κάνω τίποτα'», ανέφερε ο Δ.Κουτσούμπας. Και έγινε της τρελλής.

Είμαι βέβαιος ότι ο Κουτσούμπας είπε την αλήθεια. Είναι πάντα σοβαρός και αξιοπρεπής και δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο άγαρμπα φάουλ. Έπρεπε, όμως να το πει; Κατά τον κομμουνιστή ηγέτη ήταν επιβεβλημένο να μάθει ο λαός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, αλλά απλώς θέλει να τη χρησιμοποιήσει για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου. Αυτό κατά τον ηγέτη του ΚΚΕ, έπρεπε να καταγγελθεί ως έγκλημα καθοσιώσεως κι ας τον κατηγορούσαν ότι παραβίασε την εχεμύθεια της συνομιλίας του με τον κυβερνήτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να του πει μια αλήθεια, που πρέπει να είπε και σε άλλους συνομιλητές του στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον εκλογικό νόμο. Ότι σ' αυτόν έπεσε ο κλήρος να κάνει πράξη ένα όραμα της Αριστεράς και άρα έπρεπε να βοηθηθεί από νυν και πρώην συντρόφους του να το πετύχει, την ώρα μάλιστα που λόγω μνημονίου δεν μπορεί να υλοποιήσει άλλες δεσμεύσεις του. Δεν είναι παράλογο, μόνο που άλλο εννοεί αυτός όταν μιλά για απλή αναλογική και άλλο οι άλλοι.

Την ίδια ώρα ο Βασίλης Λεβέντης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη άφηνε να εννοηθεί ότι και κατά τη δική του επίσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός είχε υποστεί παραλήρημα αλήθειας, παραδεχόμενος ότι η απόρριψη της πρότασης Τσίπρα για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης οφείλεται σε... έχθρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το ίδιο θέμα, σε άλλη συνέντευξη του εκμυστηρεύθηκε διαλόγους του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στα Ποσειδώνια. Είπε λοιπόν ότι κάποια στιγμή τον πλησίασε ο Κυριάκος και του είπε, δείχνοντας τον Αλέξη Τσίπρα. «Μπορώ να κάνω μ’ αυτούς οικουμενική κυβέρνηση»;

Συμπλήρωσε, μάλιστα πως μαζί του θα έκανε ευχαρίστως, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι αδύνατο.

Κατόπιν ο πρόεδρος Βασίλης αποκάλυψε ότι τον πλησίασε ο πρωθυπουργός ο οποίος προφανώς είχε παρατηρήσει το πηγαδάκι μεταξύ των δύο ανδρών και του είπε: «Δεν πιστεύω να τα βρήκατε»;

Διαβάστε ακόμα:

Οι εφιάλτες του Αλέξη Τσίπρα