ΒΟΥΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στο μισό - μόλις 17,5% πήρε στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έναντι 27,5% της ΝΔ. Συμβαίνει, όμως, το εξής παράδοξο. Αν εξαιρέσει κανείς ένα 6% που, όπως δηλώνει, έχει πάει στη ΝΔ, όλοι οι άλλοι φυγάδες περιμένουν στα... περίχωρα. Δηλαδή, ένα 23% ψηφίζει λευκό και αποχή και ένα άλλο 12% δεν ξέρω - δεν απαντώ.

Που σημαίνει ότι μπορεί να μουντζώνουν τώρα την κυβέρνηση, δεν έχουν κλείσει, όμως, ολοσχερώς την πόρτα της επιστροφής. Μιλάμε, βέβαια, θεωρητικά, γιατί όπως δείχνει η δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει πάτο.

Αλλά και οι άλλοι έχουν τα χάλια τους. Για παράδειγμα δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός αρχηγός που να συγκεντρώνει περισσότερες θετικές απ’ό,τι αρνητικές γνώμες. Όλοι έχουν αρνητική δημοτικότητα. Από αυτό δεν εξαιρείται ούτε ο εν αναμονή πρωθυπουργός, όπως θεωρείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξέρετε τι απάντησαν οι ψηφοφόροι στο ερώτημα ποιος θα ανακοινώσει το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα στη ΔΕΘ; Το 13% είπαν ο Τσίπρας και το 20% ο Μητσοτάκης. Οι περισσότεροι, όμως, 57%, δήλωσαν ο κανένας. Απόλυτα καταδικαστικό για το πολιτικό σύστημα και το εύρημα ότι το 17% δεν θα ψηφίσει, το 7% θα ψηφίσει άκυρο-λευκό, ενώ το 18,5% δεν ξέρει ή δεν απαντά. Σύνολο 42,5%, ποσοστό αυτοδυναμίας.

Κατά τα άλλα με δέκα ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 27,5% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ με 5,5% αμφότερα. Η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει ποσοστό 3,5% ενώ εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν ΑΝΕΛ (2%) και Ποτάμι (1,5%).

Χαρακτηριστικό είναι πως το 81% των πολιτών φοβάται ότι τα πράγματα κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (85,5%). Παρόμοιο είναι το κλίμα και στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 72,5% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από την συγκυβέρνηση.

Απαισιόδοξο ως προς τα οικονομικά του νοικοκυριού εμφανίζεται το 62% των ερωτηθέντων την ώρα που, στον αντίποδα, μόλις το 1% εκτιμά πως σίγουρα θα δει βελτίωση μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Διαβάστε ακόμα:

Κι όμως, ο Τσίπρας κάνει τη δουλειά του