Εξεταστικη εδω και τωρα

 

Του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

Εάν δεν προσέχεις τι δηλώνεις, μπορεί να γίνεις ανέκδοτο. Ουσιαστικά και μεταφορικά.

Εννοώ, δηλαδή, ότι αυτό ισχύει όχι μόνον για τους πολιτικούς που καταφεύγουν σε βεβιασμένες δηλώσεις μόλις δουν κάμερα, αλλά και για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι κουβαλάνε 622.000 ευρώ κολλαριστά πεντακοσάρικα σε σακούλες, πιάνονται στα πράσα και δηλώνουν ότι δεν το γνώριζαν, χωρίς συνέπειες.

Είναι προκλητικό και απαράδεκτο ο διευθυντής της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη, Νίκος Συντυχάκης, να επιστρέφει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το Ντουμπάι, να τον σταματούν οι τελωνειακοί, να τον ερωτούν πόσα χρήματα έχει επάνω του, εκείνος να τους απαντάει μόνον 5.000 ευρώ, να του ανοίγουν τα μπαγάζια και όταν ανακαλύπτουν 622.000, ο κ. διευθυντής να δηλώνει άγνοια, να κατάσχονται, να παραπέμπεται στην Ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να του επιστρέφονται πίσω ως ναυτιλιακό συνάλλαγμα, χωρίς καμία συνέπεια!

Ήταν λανθασμένη η πληροφορία μας ότι χρειάστηκαν τρεις μήνες έρευνας για να του επιστραφεί το ποσόν, αφού παρακρατήθηκε το 25%, όπως ορίζει ο νόμος. Χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες!

Το τελωνείο του αεροδρομίου έκανε άριστα τη δουλειά του και παρέπεμψε την υπόθεση στην αρμόδια Αρχή, η οποία όφειλε, αφού ολοκλήρωνε την ερευνά της, να την αποστείλει στον εισαγγελέα.

Ποια έρευνα διενήργησε η Αρχή μέσα σε οκτώ ημέρες, τόσες χρειάστηκε, για να διαπιστώσουν οι αρμόδιοι ότι τα χρήματα είναι νόμιμα;

Πότε άλλοτε έγινε σοβαρή έρευνα σε αυτήν τη χώρα εντός οκτώ ημερών και πώς μπορούν τόσα πολλά χρήματα να μεταφέρονται νόμιμα με βαλίτσες, χωρίς παραστατικά;...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο Zougla.gr