ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΗΚΑΝ ΟΙ... ΑΓΓΛΟΙ

 

Καγκελάριος στη Γερμανία είναι ο τίτλος του πρωθυπουργού, γνωστό αυτό. Το άγνωστο είναι ότι και στη μετεπαναστατική Ελλάδα υπήρχε καγκελάριος, όμως ήταν όργανο του βασιλιά μας, ένας πρωθυπουργός όχι εκλεγμένος με καθήκοντα κυβερνήτη, αλλά διορισμένος και υπόλογος στον Όθωνα.

Μεταφερόμαστε στην Ελλάδα του 1837 και σπεύδω να πω ότι ελάχιστα διαφέρει το πολιτικό σκηνικό σήμερα, οι σχέσεις, πιο σωστά οι εξαρτήσεις της πατρίδας μας, όπως και δύο αιώνες πριν, στην... ελεύθερη από τον Τούρκο κατακτητή Ελλάδα.

Σα σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, η αγγλική φρεγάτα «Πόρτλαντ» ξεφορτώνει τον βασιλιά Ότο και την γυναίκα του Αμαλία, με τον Βαυαρό Ιγνάτιο Ρούτχαρντ. Συγκρατούμε το όνομα για τη συνέχεια της ιστορίας μας.

Μέχρι τότε στην Ελλάδα πρώτο πιστόλι ήταν ο Άρμανσμπεργκ με τον τίτλο του «Αρχιγραμματέα της Επικρατείας», στην πραγματικότητα πρωθυπουργός. Ο Όθων, με το βασιλικό επιτελείο του, την πρώτη κιόλας ημέρα της άφιξης του αμολάει 5(!) βασιλικά διατάγματα και, για να μη λέμε πολλά, παραδίδει όλες τις εξουσίες στον εαυτό του, μέσω αυτουνού του Ρούτχαρντ, του διορισθέντα καγκελάριου του θρόνου, του “ανακτοβουλίου” όπως το είπανε.

Η αντικατάσταση του Άρμανσμπεργκ έβγαζε από το παιχνίδι την Αγγλία που θεωρούσε την Ελλάδα δικό της ζωτικό χώρο επιρροής. Ο διορισμός του Ρούτχαρντ, που ελεγχόταν από τον διαβόητο Μέτερνιχ, αλλάζει τις ισορροπίες. Τι έκανε η πρώτη πουτάνα της διεθνούς πολιτικής, η Αγγλία; Φοβερά πράγματα.

Μπαίνει μπροστά η προπαγάνδα της Αγγλίας, σύμφωνα με την οποία, οι φουκαράδες οι Έλληνες έπεσαν στα νύχια της Αυστροουγγαρίας και του εχθρού του ελληνισμού Μέτερνιχ, τι κρίμα, τι κρίμα! Και στέλνουν στο λιμάνι του Πειραιά την θρυλική ναυαρχίδα του Κόδριγκτον, την “Ασία” που πολέμησε στο Ναβαρίνο, για να επιδείξουν τον αγγλικό... φιλελληνισμό.

Τελικά, οι Άγγλοι τα κατάφεραν. Σε λιγώτερο από ένα χρόνο τον φάγανε τον Ρούτχαρντ.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΤΣΑΡΙΚΗ Η ΡΩΣΙΑ