ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Ερώτηση κατ’ ευθείαν στο ψητό. Ας πιάσουμε τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια. Ποιος μπορεί να μας πει στη σούμα και χοντρικά πόσοι, δεν μας ενδιαφέρει ποιοι, πέρασαν από τα μητρώα της ΚΝΕ. Της Κομουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Εδώ είμαστε.

Έστω ότι τα τελευταία 30 χρόνια, βάλε τα 40, δηλαδή από τη μεταπολίτευση και δώθε, ότι έγιναν μέλη της ΚΝΕ 200.000 νέοι, εργάτες, φοιτητές, αργόσχολοι, όποιοι. Η ερώτηση. Πόσοι απ’ αυτούς συνέχισαν να είναι οργανωμένοι στο ''λαϊκό κίνημα'', όπως το λένε. Στην ΚΝΕ ή αφού ενηλικιώθηκαν στο ΚΚΕ;

Είναι πια σε κάποια ηλικία αυτός που στρατεύεται στην ΚΝΕ. Δεν πιτσιρικί με 8 και 12 καλοκαίρια στη ζωή του. Ούτε παίζει το χριστιανικό κόλπο, από μωρό να τον βαφτίζει η μάνα του και ο μπαμπάς του. Έχει διαβάσει, έχει ακούσει, έχει δει γύρω τι τρέχει και αποφασίζει να οργανωθεί ως κομουνιστής. Να παλαίψει, όχι να κάνει την πλάκα του.

Ξανά μανά ρωτάω. Ποιο είναι το ποσοστό των νέων, αγοριών και κοριτσιών, που παραμένει στην ΚΝΕ, που συνεχίζει να λειτουργεί κοντά στο κόμμα; Το 1%, το ενάμισυ, το δύο, το 2,3 τα εκατό, το πόσο;

Σα σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου, το 1962, στήθηκε η ΚΝΕ, σε εποχή «ανένδοτου αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου ενάντια της δεξιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δηλαδή όταν ακόμα το ΚΚΕ ήταν παράνομο. Σήμερα το ΚΚΕ, όπως και η ΚΝΕ, είναι νόμιμες οργανώσεις. Όποιος θέλει μπαίνει και όποιος θέλει φεύγει. Και οι περισσότεροι, οι πολύ περισσότεροι, οι πάρα πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που φεύγουν, που έφυγαν, που δεν έμειναν. Γιατί; Τι «φταίει».

Γιατί το παλαιότερο κόμμα της Ελλάδος, μάλιστα αυτό που είναι περισσότερο οργανωμένο, το κατ' εξοχήν ιδεολογικό, δεν σηκώνει κεφάλι; Το κόμμα της εργατικής τάξης, της λαϊκιάς τάξης. Καταργήθηκε η κυρίαρχη κοινωνική τάξη στη χώρα μας; Κανείς δεν λέει ότι η πλειοψηφία του λαού είναι σκαφάτοι, κατηγορίας Μυκόνου. Ένα από τα δυο είναι η απάντηση. Παραμένει σκόπιμα ή από ανικανότητα μικρομάγαζο το ΚΚΕ, παρ' ό,τι παίζει μπάλα σε ολότελα ευνοϊκές για το κόμμα συνθήκες. Κοπρολαός είναι ο ελληνικός που σταθερά και αμετάκλητα έχει γυρισμένη την πλάτη στο ένα το κόμμα του λαού.
Ένα από τα δυο.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΩΣΤΑΚΗΣ, ΜΕ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ