ΠΟΙΟ ΣΩΜΑ, ΚΟΡΜΑΡΑ ΣΚΕΤΗ ΕΙΝΑΙ

 

Έφθασε στην απόλυτη ξεφτύλα το ΠΑΣΟΚ. Με συνέπεια να ψαχτεί να κρυφτεί πρώτα στη ''Δημοκρατική Συμπαράταξη'', στην ''Ελιά'' και στο Κινάλ'', που ακούγεται σα χάπι για το στομάχι. Ήρθε κάποτε η ώρα κατάρες και μπινελίκια αντί για ψήφους και χειροκροτήματα να αρπάζει το κόμμα, με το παρδόν κίνημα, που κυριάρχησε για 30 χρόνια. Καθόλου τυχαίο ότι το ερωτιάρικο κόμμα, με το μπαρδόν κίνημα, άρχισε να κλέβει την παράσταση, μάλιστα από τότε που πήρε 13,5%, στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, το 1974.

Το 1977 πέρασε το 26% και το 1981 με πάνω από 48% πήρε τα κλειδιά του μπουρδέλου, με το μπαρδόν του κράτους. Και σήμερα μετά το ανάθεμα της αρκούδας το ΠΑΣΟΚ βγήκε εκτός κόλπου. Στο δρόμο χωρίς γυρισμό.
Δεν κατάλαβα. Μήπως άλλαξε κάτι, αλλάζει κάτι επειδή το ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί πλέον με ποσοστά μονοψήφια, και γνώρισε πορεία φθίνουσα;

Δεν υπάρχει κανένα ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρξε ποτέ ΠΑΣΟΚ. Εμείς υπάρχουμε, κύριοι μαλάκες, εμείς είμαστε που εκφραζόμαστε μ’ αυτό και το άλλο κόμμα. Αν άλλαξε κάτι, αυτό θα το δεις στον λαό, όχι σε κάποιο κόμμα, σε κάποια κόμματα.

Σα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, έγιναν οι βουλευτικές εκλογές του 1996, λίγο μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, και με Σημίτη αρχηγό το ΠΑΣΟΚ μάζεψε 41,4% και 162 βουλευτές, έναντι 38,1% της ΝΔ και 108 έδρες. Η ήττα είχε συνέπεια να παραιτηθεί ο πρόεδρός της Μιλτιάδης Έβερτ. Ενισχυμένος βγήκε ο Συνασπισμός, ο μετέπειτα Σύριζα, με 5,1% και δέκα έδρες. Το ΚΚΕ πήρε 5,6 και 11 έδρες, το ΔΗΚΚΙ του πρώην πασοκικού υπουργού Τσοβόλα 4,4 και 9 έδρες. Η ΠΟΛΑΝ του Σαμαρά με 2,94 δεν μπήκε στη Βουλή.

Επειδή λοιπόν, για να μη ξεχνιόμαστε, το ΠΑΣΟΚ φούνταρε και ο Σύριζα εκτινάχθηκε άλλαξε κάτι; Όχι, βέβαια. Ούτε η σχέση των κομμάτων με τον κόσμο έχει αλλάξει. Γέννημα του λαού, λέω εγώ, είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο Σύριζα, κι όλα τα κόμματα, τα οποία σταθερά συνεχίζουν να παραμυθιάζουν, να φθείρονται, όμως χωρίς να ανεβάζουν ποιοτικά το ''εκλογικό σώμα'', με το παρδόν αυτή την... κορμάρα που την λένε «ο λαός».

Διαβάστε ακόμα:

ΤΕΛΙΚΑ, ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΙΠΑΝ, ΕΝΑΣ ''ΠΑΠΑΤΖΗΣ''