Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ

 

Τον είπαν “Ψυχρό Πόλεμο”. Αρχές δεκαετίας '60. Οι πρώην “σύμμαχοι” στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση, οι δύο μεγάλες δυνάμεις της γης. Δύο κόσμοι διαφορετικοί, 15 χρόνια μετά είναι σε ανοικτό πόλεμο. Ψυχρό, όμως. Χωρίς πυρά. Σα σήμερα 27 Οκτωβρίου, το 1962, ο πλανήτης είχε φθάσει στο παρά ένα.
Είναι πολύ εύκολο να πεις ότι, τελικά, δεν θα πρυτανεύσει η λογική και οι δύο αντίπαλοι δεν θα πατήσουν τα κουμπιά. Δεν θα ανατινάξουν τον πλανήτη. Όχι, δεν είναι εύκολο να το πεις, όταν δεν υπάρχει σιγουριά, τόσο από τη μια, όσο και από την άλλη πλευρά. Κι αν ο ένας από τους δύο προχωρούσε στο απονενοημένο;

Μιλάμε για την περιβόητη κρίση της Κούβας, το 1962. Το έργο ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου και μετά από 12 μέρες το πράμα είχε φθάσει στην κόψη ξυραφιού. Τελικά, υποχώρησε η σοβιετική πλευρά, όταν στις 28 Οκτωβρίου ο Νικήτα Χρουτσώφ διέταξε να τα μαζέψουν από τη χώρα του Κάστρο.
Με δυο λόγια. Ο Φιντέλ Κάστρο από τότε που έδιωξε τον δικτάτορα Μπατίστα ποτέ δεν ησύχασε, και δικαιολογημένα φοβότανε ότι θα του την κάνουν οι Αμερικανοί. Κομουνιστής ήταν, τακίμιασε με την ΕΣΣΔ, η οποία ξεκινάει να στήνει βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα.

Ο Κένεντυ παίρνει χαμπάρι τη δουλειά και μετά από μία εβδομάδα, στις 22 Οκτωβρίου με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αποκλείει την Κούβα. Να προλάβει τη μεταφορά των ρωσικών πυρηνικών όπλων. Μήνυμα του προέδρου Τζων Κένεντυ στη Μόσχα: “Καθήστε καλά!”. Απάντηση της Μόσχας: “Κάνε μας τη χάρη!”.

Καταρρίπτεται αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πάνω από την Κούβα. Αναχαιτίζεται άλλο πολεμικό αεροπλάνο στον εναέριο χώρο της Ρωσίας. Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος δείχνουν διάθεση να κάνουν πίσω. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος μέχρι που θα το τραβούσαν, οι μεν Αμερικανοί, οι δε Ρώσοι. Εκείνο που πέρασε στον κόσμο όλο είναι ότι ο Κένεντυ έπαιξε σκληρά, και ότι ο Χρουτσώφ μόνον την έσχατη στιγμή την έκανε γυριστή.

Βεβαίως έγινε συμφωνία (φώτο). Οι ΗΠΑ έδωσαν υπόσχεση ότι δεν πρόκειται ποτέ να εισβάλλουν στην Κούβα και θα απομακρύνουν τους πυρηνικούς πυραύλους τους από την Τουρκία. Ο Φιντέλ Κάστρο δεν κλήθηκε στις συζητήσεις των δυο υπερδυνάμεων, ούτε καν ρωτήθηκε, άλλωστε γι' αυτό ο πουράκιας τα 'χε με τον Χρουτσώφ. Επειδή τον αγνόησε ο Ρώσος..

Διαβάστε ακόμα:

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ;