ΣΕ ΜΠΥΡΑΡΙΑ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΖΕΣΤΑΜΑ

 

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία, συγγραφική και σεναριακή, για να στήσεις στη σκέψη σου το γελοίο σκηνικό μιας αληθινής ιστορίας. Και τα πιο σοβαρά γεγονότα, αυτά που έγραψαν Ιστορία, που διαμόρφωσαν Ιστορία, έχουν την αστειότητα τους, τη γραφικότητα τους. Γιατί όχι το σουρεαλισμό τους. Πρώτα το σκηνικό που λέγαμε.

Βράδυ, 8 Νοεμβρίου 1923, σε μεγάλη μπυραρία του Μονάχου είναι συγκεντρωμένοι 3.000 περίπου επώνυμοι Γερμανοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, επιστήμονες. Θα μιλήσει ο Γκουστάβ φον Καρ. Ποιος είναι αυτός;
Παρένθεση. Ένας άγνωστος πρώην λοχίας ονόματι Άντολφ Χίτλερ (γεννημένος το 1889) μπερδεύεται στο Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, που τότε είχε 35.000 μέλη. Έβγαζε λόγους αυτός ο Χίτλερ και έλεγε πως οι μπινέδες οι πολιτικοί φταίνε για όλα, βέβαια και για την ήττα στον Α' παγκόσμιο πόλεμο. Αναστάτωση. Ένταση.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας φτιάχνει μια τριμελή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αυτούς τους ταραξίες εθνικιστές. Πρόεδρος της επιτροπής ο φον Καρ, που μόλις πριν ανέφερα, μέλη ο στρατηγός φον Λόσωφ και ο συνταγματάρχης της αστυνομίας φον Ζάισεφ.

Επιστροφή στη μπυραρία, όπου παρόντες στην ομιλία είναι όλο το υπουργικό συμβούλιο του κρατιδίου και ο πρωθυπουργός. Φοβερά πράγματα. Μπουκάρει μέσα ξαφνικά ο Χίτλερ με το πιστόλι στο χέρι και πυροβολεί στον αέρα! Μαζί του 600 οργανωμένοι χούλιγκαν του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Φοβερά πράγματα.

Ανεβαίνει σ' ένα τραπέζι ο Χίτλερ και σε κατάσταση παραμύθι φούρναρης υστερίας, ηθοποιός σκέτος ο κερατάς, αιφνιδιάζει τους πάντες: “Η εθνική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη! Οι κυβερνήσεις της Βαυαρίας και του Βερολίνου κατέρρευσαν!!! Είμαστε έτοιμοι να συγκροτήσουμε τη δική μας κυβέρνηση!!!!”. Ο ψεύτης. Ο αρχιψεύταρος.

Χίτλερ και οι Γκέριγκ, Ες, Ρόζενμπεργκ, στελεχάρες των ναζί αργότερα, αιχμαλωτίζουν τους παρευρισκόμενους στη μπυραρία. Τους Βαυαρούς πολιτικούς τους κλειδώνουν σ' ένα δωμάτιο. “Δεν βγαίνετε έξω απ' εδώ, κουφάλες του κερατά, αν δεν έρθετε μαζί μας. Διαλέξτε! Ή μαζί μας ή σας σκοτώνουμε επί τόπου. Δεν παίζουμε”. Φοβερά πράγματα.

Οι πολιτικοί βγαίνουν από το δωμάτιο και βγάζουν λόγο υπέρ των εισβολέων χιτλερικών! Με τους εισβολείς της μπυραρίας τάσσεται και ο Λούντεντορφ, ήρωας στρατηγός του πολέμου, κι έτσι δίνει κύρος στον τσαμπουκά των εθνικοσοσιαλιστών. Παραμύθι ο Χίτλερ, παραμύθι και ο Λούντεντορφ. Ο τρελός μάσησε ότι πήρε το μέρος του ο στρατηγός και τον άφησε κουμάντο στη μπυραρία και ο ίδιος ο Χίτλερ, βγήκε έξω να οργανώσει την επιχείρηση εξόρμησης “τραβάμε όλοι στο Βερολίνο”, όπως είχε κάνει ο άλλος παρανοϊκός, ο Μουσολίνι, την “Πορεία προς την Ρώμη”.

Ο Λούντεντορφ απελευθερώνει τους ομήρους. Στο μεταξύ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βαυαρίας μαθαίνει τα καθέκαστα και αντιδρά με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Χαράματα της επομένης σα σήμερα 9 Νοεμβρίου, έλαβε τέλος το περιβόητο “Πραξικόπημα της Μπυραρίας” όπως έτσι καταγράφηκε. Μετά από 3 ημέρες συνελήφθη ο Χίτλερ για εσχάτη προδοσία. Στη δίκη, μετά από 4 μήνες, έφαγε 5 χρόνια. Στα παπάρια του. Είχε ήδη κάνει ένα ζέσταμα εν όψει όσων θα επακολουθούσαν, μετά από εννέα χρόνια, που έγινε εκλεγμένος καγκελάριος, Ιανουάριος του 1933..

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑΚΙΑ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ... ΤΑΝΚ