ΠΟΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΗΡΕ ΠΡΩΤΑ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ

 

Τα Βαλκάνια είναι η γωνιά της Ευρώπης που έμεινε πίσω, γιατί έχασε το τραίνο της Αναγέννησης. Σε επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης και κρατικής συγκρότησης μειονεκτεί τούτη η ευρύτερη περιοχή, σε σύγκριση με την υπόλοιπη νότια Ευρώπη, πολύ περισσότερο με την Βόρεια. «Φταίει» η πολιτιστική πλατφόρμα του ασιάτη κατακτητή, του Οθωμανού.

Ο σουλτάνος, ο κάθε σουλτάνος είχε στόχο την Ευρώπη, όχι απλά να γκρεμίσει τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, να αλώσει μονάχα την Κωνσταντινούπολη. Γι' αυτό, άλλωστε, πριν πατήσει την βασιλεύουσα των χριστιανών, των απίστων, είχε αναπτυχθεί ολόγυρα, με συνεχείς επεκτατικές εξορμήσεις.

Ο πατέρας του Μωάμεθ Β' του Πορθητή, ο Μουράτ Β' είναι αντάξιος των προκατόχων του. Και γαμώ τους σουλτάνους. Για κολατσό είχε Ρουμάνους, Σέρβους και Βούλγαρους. Τους έβαλε από κάτω.

Παραμονές της Άλωσης της Πόλης. Η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα είναι οι πρώτες μεγάλες ελληνικές πόλεις που πέφτουν στα χέρια των σουλτανικών πριν καταρρεύσει το Βυζάντιο. Η Ευρώπη ανησυχεί για τον οθωμανικό κίνδυνο. Αναρωτιέται μέχρι πόσο θα «ενοχληθεί» από τους μεμέτηδες;

Σα σήμερα στις 10 Νοεμβρίου, το 1444, εννέα χρόνια πριν από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, γίνεται η Μάχη της Βάρνας, στη Βουλγαρία. Από τη μία ο «συμμαχικός», πιο σωστά ο χριστιανικός στρατός από Πολωνούς, Ούγγρους, Ρουμάνους και παπικούς, πολεμιστές με τη φανέλα του Πάπα, θα ενωθούν με τους Βυζαντινούς εναντίον του Σουλτάνου.

Κουφάλες οι Βυζαντινοί, την κάνουν γυριστή και δεν εμφανίζονται, κι έτσι πιο εύκολα ο Μουράτ διέλυσε τον χριστιανικό στρατό. Δύο χρόνια αργότερα ο σουλτάνος καταλαμβάνει Κόρινθο και Πάτρα. Όλα αυτά πριν πέσει η Κωνσταντινούπολη και ο Μυστράς, το Νο 2 σε πολιτική και πολιτιστική σημασία κέντρο των Βυζαντινών.


Διαβάστε ακόμα:

ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΟΥΤΑΠΟΘΗΚΗΣ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ